Петролът се е насочил към втори пореден седмичен ръст

Петролът се е насочил към втори пореден седмичен ръст

Петролът се е насочил към втори пореден седмичен ръст

Цените на петрола вървят към втори пореден седмичен ръст, подкрепени от подобряващите се икономически перспективи за Китай, което би трябвало да доведе до повишение на търсенето на гориво, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,24 долара, или 0,28%, до 86,40 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се пови с 0,43 долара, или 0,54%, до 80,78 долара за барел.

В четвъртък двата петролни еталона напреднаха с около 1%, достигайки най-високите си нива от 1 декември насам.

Търсенето на петрол в Китай през ноември се покачи до най-високото си равнище от февруари, показват данни. ОПЕК заяви във вторник, че търсенето на петрол в Китай ще се възстанови тази година поради облекчаването на мерките срещу COVID-19 в страната, като това ще стимулира и глобалния растеж.

Цените на петрола също бяха подкрепени от надеждите, че централната банка на САЩ скоро ще прекрати своя цикъл на затягане на паричната политика.

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс каза в четвъртък, че централната банка на САЩ вижда признаци на охлаждане на инфлационния натиск от досегашните горещите нива.

„Двете най-големи икономики в света се нуждаят от повече суров петрол. Пазарът на петрол падна поради опасенията от глобална рецесия, но все още показва признаци, че може да остане стегнат още известно време“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Подкрепа за цените оказа и по-слабият доларов индекс, който се насочи към втори пореден седмичен спад. По-слабият долар прави петрола по-евтин за чуждестранните купувачи.

Според повечето икономисти, участвали в нова анкета на Ройтерс, Фед ще прекрати цикъла си на затягане след повишение с 25 базисни пункта на всяка от следващите си две срещи. След това централната банка вероятно ще поддържа лихвените проценти стабилни поне през останалата част от годината.

Редица други служители на Фед изразиха подкрепа за намаляване на темпа на повишаване на лихвите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ