Полска компания заведе иск за 1,5 млрд. долара срещу "Газпром" заради спрян транзит на синьо гориво

 Полска компания заведе иск за 1,5 млрд. долара срещу  Газпром заради спрян транзит на синьо гориво

Полска компания заведе иск за 1,5 млрд. долара срещу "Газпром" заради спрян транзит на синьо гориво

Компанията EuroPol Gaz, която е собственик на полския участък от газопровода Ямал-Европа, е подала иск за арбитраж в Стокхолмската търговска камара срещу "Газпром" в размер на около 1,5 млрд. долара за пропуснати ползи от спрян транзит на газ, съобщават полски медии.

Газопроводът Ямал-Европа с дължина над 2000 км от Торжок до Франкфурт на Одер е доведен до проектния си капацитет от 33 милиарда кубически метра годишно през 2006 г. Полският участък има 683 км линейна част и пет компресорни станции, той е собственост на съвместното предприятие EuRoPol Gaz и се управлява от отделен оператор на полската GTS Gaz System.

През 2022 г. Министерството на вътрешните работи на Полша наложи санкции на PJSC Gazprom по отношение на замразяването на упражняването на права върху акции и замразяването на изплащането на дивиденти на EuRoPol Gaz. По отношение на 48- процентния дял на " Газпром"  властите в Полшавъведоха външно управление.

Русия пък предприе ответни блокиращи мерки срещу EuRoPol Gaz , като забрани  използване на газопровода, собственост на тази компания, за транспортиране на руски газ през Полша.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ