Риши Сунак вижда Великобритания енергийно независима до 2045 година

Риши Сунак вижда Великобритания енергийно независима до 2045 година

Риши Сунак вижда Великобритания енергийно независима до 2045 година

Бившият финансов министър на Великобритания Риши Сунак, който е един от тримата останали кандидати в надпреварата за нов лидер на британската Консервативна партия и министър-председател на Обединеното кралство, заяви, че иска да осигури енергийна независимост на страната до 2045 г. предаде Ройтерс.

Той заяви, че необходимостта от енергийна независимост е станала очевидна на фона на шока в предлагането, причинен от руската инвазия в Украйна.

„Никога не е било по-важно за нашата страна да постигне енергийна независимост, така че да не сме повече зависими от нестабилността на световните енергийни доставки", каза Сунак в изявление.

По думите му тази цел ще бъде записана в закон, като нейното изпълнение ще бъде под надзора на нов правителствен отдел, фокусиран единствено върху енергийния сектор.

Бившият министър на финансите, чиято оставка изигра ключова роля за свалянето на премиера Борис Джонсън от власт в Консервативната партия, в момента води надпреварата за лидерската позиция в управляващата партия. По-късно днес ще се проведе ново гласуване, след което ще останат само двама претенденти за поста. След това за новия лидер на партията по пощата ще гласуват всички около 200 хил. нейни членове. Името на новия лидер на партията ще бъде обявено на 5 септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ