Русия ще отмени забраната за износ на горива на фона на опасенията за доставките

Русия ще отмени забраната за износ на горива на фона на опасенията за доставките

Русия ще отмени забраната за износ на горива на фона на опасенията за доставките

Износът на руско дизелово гориво по море ще бъде възобновен само няколко седмици след като Москва наложи пълна забрана, която доведе до скок на цените на енергията в целия свят, съобщи в. Politico.

В изявление от петък руското правителство потвърди, че е "премахнало ограниченията върху износа на дизелово гориво, доставяно до пристанищата по тръбопроводи".

Безпрецедентната мярка беше въведена на 21 септември в отговор на недостига на вътрешния пазар, който накара руснаците да се редят на опашки пред бензиностанциите въпреки огромната рафинираща индустрия на страната.

"Временните ограничения ще спомогнат за насищането на пазара на горива, което ще намали цените за потребителите", заяви тогава правителството. Тъй като потребителските цени са ограничени със закон, предприемчивите фирми очевидно изпращат повече гориво в чужбина, където то струва много повече, за сметка на доставките в страната.

В опит да предотврати този т.нар. сив износ, Русия ще въведе неочакван данък от 50 000 рубли - равностойни на 495 долара - на тон върху продажбите на петролни продукти за препродажба. "По този начин правителството спира опитите на прекупвачите да купуват предварително гориво за последващ износ след отпадането на настоящите ограничения", се казва в изявлението на Москва, цитирано от Politico.

Въпреки че страни като Индия и Турция увеличиха значително вноса на руски суров петрол и износа на рафинирани горива за световния пазар, за да заобиколят забраната на ЕС за внос на московско гориво, през последните седмици цените на петрола се доближиха до 100 долара за барел.

В същото време, въпреки че приходите от критично важната за Русия петролна и газова индустрия на практика намаляха наполовина в началото на тази година в резултат на западните санкции и ограниченията на цените на горивата, наложени от Г-7+, през последните месеци паричните потоци се увеличиха, като само през септември нараснаха с около 15%, припомня още Politico.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ