Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум да прекрати операциите си

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум да прекрати операциите си

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум да прекрати операциите си

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (Caspian Pipeline Consortium), който е собственик на един от най-големите тръбопроводи в света, доставящ петрол от Казахстан до Черно море, да спре дейността си за 30 дни, предаде Ройтерс.

КТК, който отговаря за около 1% от световния петрол и включва американските гиганти Chevron и Exxon, заяви, че решението за спиране на неговите операции засяга проблеми, свързани с обработката на петролни разливи и че консорциумът трябва да се съобрази с решението.

Компанията отказа други коментари относно своята дейност и операции, пише агенцията.

Тръбопроводът на КТК попадна в центъра на вниманието на енергийните експерти, след като Русия нахлу в Украйна – действие, което Москва нарича „специална военна операция“. Войната в Украйна доведе до ограничаване на руския износ и скок в цената на петрола.

Съединените щати наложиха санкции върху руския петрол, със забележката, че потоците от Казахстан, преминаващи през Русия, трябва да продължат да текат.

Според доклад, видян от Ройтерс, товаренето на петрол от терминала на КТК е продължило към обяд на 5 юли, но не е ясно дали операциите продължават на 6 юли.

Днес от КТК заявиха, че руският вицепремиер Виктория Абрамченко е наредила на регулаторите, включително регулатора на индустриалната безопасност „Ростехнадзор“, да инспектират съоръженията на руската част от консорциума. При проверката са били открити „документални“ нередности в плановете за справяне с нефтените разливи. Миналата година в участък на терминала се случи разлив.

През миналата година по тръбопровода са били изнесени 54 милиона тона, или около 1,2 милиона барела на ден, от основния вид суров петрол в Казахстан.

Работата на тръбопровода вече беше прекъсната поради повреда в терминалното оборудване на Черно море тази година.

Всяко голямо прекъсване на неговите потоци би поставило допълнителен натиск върху световния петролен пазар, точно когато той е изправен пред една от най-тежките кризи в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ