Шефът на JPMorgan: Федералният резерв изгуби известен контрол над инфлацията

Шефът на JPMorgan: Федералният резерв изгуби известен контрол над инфлацията

Шефът на JPMorgan: Федералният резерв изгуби известен контрол над инфлацията

Ограничаването на инфлацията все още е в процес на работа за Федералния резерв, но в същото време икономиката на САЩ продължава да демонстрира сила. Това заяви в интервю за Си Ен Би Си изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън.

„Изпитвам огромно уважение към председателя на Фед Джером Пауъл, но фактът е, че загубихме малко контрол над инфлацията“, каза Даймън пред медията.

Коментарите на Даймън дойдоха един ден след като Фед публикува протоколите от последното си заседание, които показаха, че членовете на централната банка остават ангажирани в борбата с високата инфлация чрез затягане на паричната политика.

„Участниците в срещата отбелязаха, че данните за инфлацията, получени през последните три месеца, показват добре дошло забавяне на месечния темп на повишаване на цените, но подчертаха, че ще са необходими значително повече доказателства за напредък в по-широк диапазон от цени, за да сме сигурни, че инфлацията е в устойчив низходящ спад път“, се посочва в протоколите.

Самият Даймън каза, че очаква лихвените проценти „евентуално“ да останат по-високи за по-дълго, тъй като на централната банка може да й отнеме „известно време“, за да постигне целта си за инфлация от 2%.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan каза още, че е насърчен от силата на икономиката на САЩ, но потенциала за рецесия не се е изпарил.

„Икономиката на САЩ в момента се справя доста добре. Потребителите имат много пари и ги харчат. Работните места са в изобилие. Такава е ситуацията днес, но пред нас има някои страшни неща. Ти и аз знаем, че винаги има несигурност. Това е нещо нормално“, каза Даймън в интервю с Джим Креймър.

Тези коментари контрастират с предишните забележки на Даймън през октомври. По това време той каза, че икономиката на САЩ вероятно ще изпадне в рецесия след шест до девет месеца. През декември Даймън заяви, че по-високата инфлация ерозира богатството на потребителите, което ще доведе до рецесия тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ