Танкери с руски петрол все по-често изчезват от радарите в Атлантическия океан

Танкери с руски петрол все по-често изчезват от радарите в  Атлантическия океан

Танкери с руски петрол все по-често изчезват от радарите в Атлантическия океан

На фона на засилващите се санкции срещу износа на Москва, танкери, превозващи руски петрол, все по-често започват да изчезват от радарите в Атлантическия океан, пише Блумбърг.

През последните 10 дни най-малко малко три танкера са изчезнали от системите за проследяване на плавателните съдове, след като са се приближили до Азорските острови - малка група острови на около 1500 километра  западно от континентална Португалия.

Вероятно там те са прехвърлили пратките си на други плавателни съдове. В района не е имало подобни прехвърляния на товари преди Русия да нахлуе в Украйна.

Не е ясно защо корабите са се изгубили от поглед. Възможно е купувачите да са искали да осъществят покупките тайно. Европейският съюз прие забрана за купуване на суров петрол и петролни продукти от Русия, доставяни на държавите-членки по море, но тя влиза в сила едва през декември.

Трансферите от кораб до кораб не са нещо обичайно на петролния пазар и руските товари от години се прехвърлят край бреговете на Дания, а напоследък и в Средиземно море и дори край Азорските острови. Значително по-необичайно обаче е изчезването им от радарите. Изключването на геолокационните уреди на корабите е тактика, която често се ползва при купуване на санкционирани стоки, включително от Иран и Венецуела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ