ЕП препоръча да се въведат квоти за жени в топ мениджмънта

ЕП препоръча да се въведат квоти за жени в топ мениджмънта

Жените да заемат 30% от топ мениджърските позиции в големите компании, котирани на борсата до 2015 г., а до 2020 г. делът им да нарасне до 40%, препоръча Европарламентът в гласувана днес резолюция. Документът бе приет с 534 гласа „за”, 109 „против” и 29 „въздържали се”.

Към момента жените, заемащи поста директор в големите европейски публични компании, са 10%, а тези на позицията главен изпълнителен директор - едва 3%. Броят на дамите в управителните бордове на компаниите се увеличава едва с половин процент годишно. При това темпо постигането на 40% присъствие на нежния пол в управите на фирмите е възможно едва след 50 години, отчитат евродепутатите. В същото време, според проучване на Европейската комисия компаниите, в които доминират жени на ръководни постове, показват по-добри търговски и финансови резултати, аргументират се евродепутатите

Те призовават Европейката Комисия да изготви до 2012 г. предложение за законодателство, включително квоти, за повишаване на дела на жените в ръководните органи на предприятията на 30% до 2015 г. и на 40% до 2020 г. То трябва да влезе в сила, ако компаниите и предприятията не успеят доброволно да постигнат поставенните цели.

В същото време трябва да се запази и баланса на половете в ръководствата на фирми от всички икономически сектори като за целта Еврокомисията трябва да изготви пътна карта с конкретни и измерими целиь посочва още в резолюцията си Европарламентът.

Той подчертава, че назначаването на постове в ръководните органи на предприятията трябва да се основава на уменията, квалификацията и опита на кандидатите.

За да се насърчи увеличаването на жените във висшия мениджмънт, Еврокомисията и държавите членки трябва да започнат да прилагат нови политики, като специфични и продължаващи обучения, както и други мерки за професионална подкрепа като наставничество и професионални мрежи, препоръчват евродепутатите.

В същото време трябва да се въведат мерки, които да помагат на мъжете и жените да съвместяват професионалните и семейните си задължения от рода на на висококачествени услуги на достъпни цени като грижи за деца, възрастни хора и други зависими лица, данъчни стимули за предприятията или други компенсации, подчертава още ЕП.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ