ЕС готви строги мерки за опазване на личните данни в интернет

ЕС готви строги мерки за опазване на личните данни в интернет

ЕС готви строги мерки за опазване на личните данни в интернет

Европейският съюз възнамерява да засили контрола и да въведе сериозни санкции срещу интернет компании, които злоупоребяват с личните данни на потребителите си. Това предвижда проект за нова регулация за съхраняването и ползването на потребителски данни в интернет, който ще бъде внесен в Епропейския парламента на 25 януари, съобщи "Ройтерс" като се позова на работен вариант на документа, с който разполага.

Една от готвените реформи предвижда увеличаване на правата на потребителите, включително предоставяне на възможност за изтриване на всички лични данни от сървъра на дадена компания.

Според друга идея държавите ще могат да санкционират прегрешили интернет компании с до 1 процент от глобалните им приходи при установени нарушения на правилата за съхранение на потребителски данни.

Предложените реформи могат да предизвикат тотална промяна в начина, по който в момента се съхраняват лични данни в облака и по който оперират сега Google и Facebook.

Още преди да е влязъл за обсъждане в ЕП, проектът предизвика протестна реакция от страна на ръководството на Facebook. В официално становище, пратено до ЕС от социалната мрежа посочват, че "подобно законодателство би попречило на развитието на иновативни услуги, които могат да донесат истински облаги за европейските граждани".

Поводът за инициирането на мерки за по-строг контрол над личните данни са зачестилите в последно време хакерски атаки, при които виртуалните престъпници задигат личните, а също и финансови данни.

Ако промените бъдат одобрени от Европарламента, процесът по въвеждането им на общоевропейско ниво ще отнеме поне две години. Освен това те трябва да бъдат приети и на национално ниво във всяка от държавите-членки.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги