ЕС иска компенсация от САЩ за $12 млрд.

ЕС иска компенсация от САЩ за $12 млрд.

Европейската комисия настоява Световната търговска организация (СТО) да ѝ разреши да наложи вносни мита на американските товари в размер на 12 млрд. долара, в отговор на това, че Вашингтон е субсидирал производителя на самолети „Боинг”.

Инициативата на Брюксел е контрамярка. По-рано през годината американската страна изпрати в СТО аналогично искане спрямо „Еърбъс”, желаейки да повиши митата до сумата от 10 млрд. долара. Експерти предполагат, че САЩ и ЕС чрез заплахи за санкции се опитват да повлияят на размера на държавната помощ за авиационната индустрия, пише вестник РБК „Дейли”.

През март СТО призна за незаконни получените от „Боинг” субсидии и данъчни облекчения от САЩ в размер на 5,3 млрд. долара държавната помощ за „Боинг” е довела до това, че „Еърбъс” е продал с 118 самолета по-малко.

Ако организацията стигне до извода, че САЩ недостатъчно активно намаляват размера на държавните помощи, то пострадалата страна може да получи разрешение за въвеждане на търговски санкции, но разглеждането на спора може да отнеме няколко години, съобщи „Фокус”. Официално европейското искане ще бъде внесено за разглеждане на 23 октомври.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ