Еврокомисията ще съди България за мръсен въздух

Еврокомисията ще съди България за мръсен въздух

Еврокомисията ще съди България за мръсен въздух

Европейската комисия завежда дело срещу страната ни в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве. Освен нас под ударите на закона попада и Белгия.

Според проучвания, всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото от пътнотранспортни произшествия. Фините прахови частици, известни като ФПЧ10, са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

В България, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите на ФПЧ10, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности за ФПЧ10 във всички 6 зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж — през 2009 г.

Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли 2014 г.

В момента текат 16 процедури за нарушение във връзка с ФПЧ10 — срещу Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция. Белгия и България са първите държави, срещу които ще бъде заведено дело по този въпрос.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ