ЕС наложи икономически санкции на Янукович

ЕС наложи икономически санкции на Янукович

ЕС наложи икономически санкции на Янукович

Европейският съюз реши да наложи икономически санкции на 18 души, заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства. Наказателният списък е оглавен от бившият президент Виктор Янукович, съобщават световните медии.

„Всички средства и икономически ресурси, принадлежащи или под контрола на лицата, за които е установено, че са отговорни за нарушаването на правата на човека в Украйна, посочени в това приложение, трябва да бъдат замразени”, се казва в решението на Съвета на ЕС за въвеждане на икономически санкции.

В списъкът влизат още синовете на Янукович - Александър и Виктор, бившият вътрешен министър Виталий Захарченко, бившият губернатор Виктор Пшонка и неговият син Артьом, бившият началник на службата за сигурност Александър Якименко, бившият премиер Николай Азаров и неговият син Алексей, бившият ръководител на администрацията на президента Андрей Клюев и неговият брат Сергей, бившият заместник-ръководител на президентската администрация Андрей Портнов, бившият министър на правосъдието Елена Лукаш, бившият зам.-министър на вътрешните работи Виктор Ратушняк, бизнесменът Сергей Курченко, бившият министър на образованието и науката Дмитрий Табачник, бившият министър на здравеопазването Раиса Богатирьова и бившият съветник на Янукович Игор Калинин.

Днес ЕС ще проведе извънредна среща на върха, посветена на Украйна. На нея лидерите на 28-те страни членки на Съюза ще определят по-нататъшните си действия по отношение на Украйна. Освен това участниците в срещата ще разгледат възможността за налагането на санкции срещу Русия

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ