Получихме 2 млн. евро от ЕК заради бедствията

Получихме 2 млн. евро от ЕК заради бедствията

Получихме 2 млн. евро от ЕК заради бедствията

Европейската комисия отпусна днес на България, Италия и Румъния помощ от общо 66.5 млн. евро от фонд "Солидарност" заради претърпени през миналата година природни бедствия, съобщи БТА. Нашата страна получава 1.98 млн. евро, Италия - 56 млн. евро, а Румъния - близо 8.5 млн. евро.

Средствата са предвидени за частично покриване на разходите по възстановителните дейности - възобновяването на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции, и за почистване в засегнатите региони.

Еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви, че средствата ще послужат на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака.

ЕК отчита, че у нас Северозападният район - един от най-слабо развитите в ЕС - пострада тежко от наводнения през лятото на миналата година. Според заявлението, щетите са били най-големи в Мизия и село Крушовица.

Наводнени са 700 жилищни и обществени сгради, както и основни пътища и земеделски стопанства. През август кметът на Мизия обяви бедствено положение и се наложи над 800 души да бъдат евакуирани.

Сериозни щети бяха нанесени на енергийната, водната и транспортната инфраструктура, както и на обществени сгради, обекти на културното наследство и защитени природни територии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ