ЕС планира да премахне прага от 150 евро, под който вносът от трети страни не подлежи на мито

 ЕС планира да премахне прага от 150 евро, под който вносът от трети страни не подлежи на мито

Европейският съюз изготвя планове за налагане на мита върху евтини стоки, закупени от китайски онлайн търговци на дребно, включително Temu, Shein и AliExpress, съобщи „Файненшъл таймс“, позовавайки се на трима запознати източници.

По-късно този месец Европейската комисия ще предложи премахване на сегашния праг от 150 евро, под който артикулите могат да се купуват безмитно, се казва в доклада.

Съгласно действащите разпоредби на Европейския съюз пакетите, закупени онлайн от страна извън ЕС, не подлежат на мито, ако стойността им е под 150 евро.

Два милиарда колети с декларирана стойност под 150 евро са пристигнали в ЕС от външни страни през 2023 г., според Европейската комисия, която казва, че „самите обеми на електронната търговия тестват възможностите на митниците“.

ЕС обсъжда премахването на ограничението като част от проект за митническа реформа, предложен от Европейската комисия през май 2023 г., но сега може да се опита да ускори приемането му, за да противодейства на скока на евтиния внос, се казва в доклада на „Файненшъл таймс“.

Alibaba – компанията майка на AliExpress, Shein, Temu и Европейският съюз не са отговорили веднага на искане за коментар от Ройтерс.

Критиците на Shein и Temu в Съединените щати вече се оплакаха, че те използват освобождаване от данък върху вноса там, за да подбиват конкурентите и да избягват митническите проверки на продуктите си.

Практиката помага на двете компании да предлагат рокли за едва 8 долара и смарт часовници за 25 долара на купувачи по целия свят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ