ЕС постига споразумение за по-добра защита на пазара на енергия на едро

ЕС постига споразумение за по-добра защита на пазара на енергия на едро

ЕС постига споразумение за по-добра защита на пазара на енергия на едро

Европейският съюз засилва регулациите за по-добра защита срещу манипулиране на пазара на енергия на едро, предават ДПА и БТА.

Европейският парламент и държавите членки на ЕС вчера обявиха временно споразумение, което ще постави основите на по-голяма прозрачност и интегритет на пазара.

Испанската министърка на екологичния преход Тереса Рибера Родригес заяви, че регламентът REMIT ще подобри защитата на потребителите и дружествата срещу манипулиране на пазара и ще укрепи рамката за справяне с пазарните злоупотреби и тяхното предотвратяване.

"Това е добра новина за потребителите и дружествата, особено във времена на нестабилни цени на енергията", заяви испанската министърка.

Споразумението включва по-строги изисквания за участниците на пазара от държави извън ЕС. Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) ще получи по-големи правомощия, включително възможността да разследва случаи зад граница, да извършва проверки на място и да налага наказателни плащания. 

REMIT е част от по-широка реформа на устройството на пазара на електроенергия в блока. Останалите части от реформата, които предстои да бъдат договорени, имат за цел да намалят зависимостта на цените на електроенергията от нестабилните цени на изкопаемите горива, да предпазят потребителите от ценови скокове и да ускорят използването на възобновяеми енергийни източници.

Сега споразумението трябва да бъде одобрено и официално прието от Европейския парламент и държавите членки на ЕС, но това се счита за формалност, посочва ДПА. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ