Първата следизборна цел на триумфалната десница: Отмяна на забраната срещу колите с двигатели с вътрешно горене

Първата следизборна цел на триумфалната десница: Отмяна на забраната срещу колите с двигатели с вътрешно горене

Първата следизборна цел на триумфалната десница: Отмяна на забраната срещу колите с двигатели с вътрешно горене

Наскоро получилата подкрепа десница в изборите за Европейски парламент не губи време, за да отправи първи залп по флагманския пакет от зелени закони на ЕС.

На прицел е забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. – централен стълб на Зелената сделка за намаляване на затоплящите планетата емисии по пътищата на Европа.

Това беше първото нещо, което спомена Манфред Вебер, председателят на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която спечели най-много места в Европейския парламент, на излизане от вечерно парти в Брюксел.

Забраната, каза той пред „Политико“, е „грешка“, обещавайки партията да обсъди отмяната ѝ в „близките дни“.

Това е знак за рязката промяна на политическата сцена в ЕС в сравнение с предходните избори през 2019 г., когато почти всички лидери, с изключение на тези от крайната десница ,се състезаваха за зелено доверие, докато активисти за климата маршируваха по улиците.

Сега историческите планове на ЕС за ограничаване на глобалното затопляне са атакувани след избори, на които десните партии спечелиха повече подкрепа, докато европейските Зелени понесоха тежки загуби.

Петер Лизе, водещият депутат от ЕНП в областта на климата, каза пред „Политико“, че резултатите от изборите са потвърдили визията на неговата партия за по-малко рестриктивна Зелена сделка.

„Ще трябва да направим някои корекции. Забраната за двигатели с вътрешно горене – това трябва да отпадне“, каза той. Друга критична област ще бъде селското стопанство, което ЕНП обеща да защити от по-агресивни регулации в сферата на климата.

Нещата обаче няма да са толкова лесни. Отмяната на забраната за продажба на коли с двигатели с вътрешно горене директно би противоречила на водещия кандидат на ЕНП - председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предаде забраната и я подкрепи, докато се бореше за втори петгодишен мандат на поста. Всяко действие за отмяна на закона също би дало началото на война с левите партии, които подкрепиха този ход.

Като оставим хаоса настрана, според Лизе едно нещо вече е сигурно: „Няма да има повече решения без ЕНП.“

Нов нюанс на зеленото

Александър Вондра - чешки евродепутат, работил по законодателството за климата за групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR), каза, че политиката за климата ще стане по-реалистична през следващите пет години.

„Ако сравня политиката на Зелената сделка с шофирането на кола, очаквам новият Европейски парламент също да използва волан или спирачен педал, а не само педала на газта“, каза той.

Паскал Канфин, центристки френски евродепутат, който беше председател на комисията по околна среда на парламента през последния мандат, настоя, че изборите не са довели до „мнозинство за разрушаване на Зелената сделка“

Други не са толкова сигурни.

„Зелената сделка не е мъртва. Но ще трябва да видим какво ще донесат следващите седмици“, каза Михаел Блос, евродепутат от германските Зелени. „Ако има мнозинства, в които участват десни партии, отстъплението е възможно.“

Лизе коментира, че ЕНП е решена да намали приноса на ЕС за глобалното затопляне до нула до 2050 г., както се изисква от климатичните цели на блока.

„Ако прогресът се приравни със забрани, ще има отстъпление“, каза той. „Няма отстъпление по отношение на климатичните цели, но има такова по отношение на забраните и бюрокрацията“, подчерта той.

Нови сделки

Сега Фон дер Лайен се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС, като за целта подкрепата на Европейския парламент.

За да получи нужната подкрепа, Фон дер Лайен ще опита да изгради коалиция от партии от левия център и ЕНП. Но ако тя загуби дори шепа места от тези партии, германката може да не получи мнозинството, от което се нуждае. Това означава, че тя може да опита да подсигури сделка със Зелените или с твърдата десница.

Така или иначе, Зелената сделка обещава да бъде основен препъникамък. Водещият кандидат на Зелените - Бас Айкхаут, заяви, че неговата партия няма да подкрепи отмяна на съществуващите закони, включително забраната за продажба на коли с двигателите с вътрешно горене.

Зелената сделка е сложен пакет от закони, регулиращи емисиите на парникови газове от почти всяка част на икономиката, но засяга и много други промишлени замърсители. По-голямата част от пакета вече е преминала през парламента и Вебер каза, че ЕНП няма за цел да развали сделката в нейната цялост.

„Няма да има ревизия на Зелената сделка като цяло“, коментира той. Това означава, че партиите, които широко подкрепят Зелената сделка, все още имат мнозинство в парламента.

Но независимите научни съветници на ЕС подчертаха необходимостта не само да се запазят съществуващите политики, но и да се направи много повече, особено по отношение на емисиите от селското стопанство. Шумни демонстрации на представители на бранша в европейските  в столиците по-рано тази година обаче сложиха на пауза усилията за контролиране на въздействието на селскостопанската индустрия върху околната среда.

Справяне със загубата

По време на вечерното парти на Зелените в Брюксел в неделя стаята утихна, когато излязоха първите резултати от Германия. Партията се смъкна от второ на четвърто място, доста зад крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Германците класираха мира, социалната сигурност и имиграцията като решаващи въпроси за тяхното избирателно поведение. Изменението на климата, което заемаше първото място през 2019 г., потъна до четвърта позиция, въпреки че две трети от хората се опасяват, че глобалното затопляне ще унищожи поминъка им.

Във Франция Зелените вяха близо до пълна елиминация, движейки се около 5-процентния праг, необходим за осигуряване на места в Европейския парламент. Зелените в Брюксел избухнаха в овации и аплодисменти, когато дойдоха изборните резултати от Франция - показателен момент, като се има предвид, че празнуваха отлагане на екзекуцията, а не победа.

Истината е, че опасенията относно опустошителните последици от изменението на климата — прогнозирани от учените и повече от видими под формата на нарастващи брой наводнения, пожари и смъртоносни жеги, просто не ръководят политическия дневен ред, както го правиха, когато ЕС проведе последните избори през 2019 г.

"Бих казал, че това все още е проблем за много хора", коментира Айкхаут, „Но вече не е най-големият проблем“.

Коментари

ramona6300

11 юни 2024, 19:50ч.

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:----- https://use.my/arctik

ramona6300

11 юни 2024, 19:51ч.

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:--===-- https://use.my/arctik

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ