САЩ искат ЕС да бъде по-твърд спрямо Китай, но Брюксел не може да си го позволи

САЩ искат ЕС да бъде по-твърд спрямо Китай, но Брюксел не може да си го позволи

САЩ искат ЕС да бъде по-твърд спрямо Китай, но Брюксел не може да си го позволи

Съединените щати засилиха острата си реторика срещу Китай и искат Европа да последва примера им. Блокът обаче не може да си позволи да направи същото, пише Силвия Амаро за Си Ен Би Си.

Администрацията на САЩ е особено съсредоточена върху Китай, превръщайки темата в основна част от международните дискусии малко след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън.

През последните месеци коментарите и действията ескалираха. Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, например, каза в сряда, че Пекин се е превърнал във нарастваща заплаха за американските компании.

Това съобщение беше споделено и признато в Европа. Докладите предполагат, че американски служители са казали на европейските си колеги да обмислят използването на ограничения за контрол на износа на Китай. През октомври САЩ наложиха ограничения върху достъпа на Китай до определени технологии, разработени в Америка.

Но докато Европейският съюз нарече Китай „стратегически съперник“ по различни поводи, той следва подход, различен от този на САЩ.

„ЕС се опитва да изгради своя собствена китайска стратегия, която е различна от тази на САЩ. Тази стратегия е по-скоро за „намаляване на риска“ в отношенията, отколкото за „отделяне“ от Китай“, коментира пред Си Ен Би Си Анна Розенберг, ръководител на геополитиката в Amundi Asset Management.

Данни от европейската статистическа служба показаха, че Китай е бил третият по големина купувач на европейски стоки и най-важният пазар за вносни продукти от ЕС през 2021 г. Значението на Китай като пазар за ЕС става още по-голямо във време, когато икономиката на блока страда от войната в Украйна.

„Докато САЩ се опитват да изтеглят ЕС в своята посока, за да се дистанцират от Пекин, ЕС се стреми да поддържа икономически връзки с Китай. Това желание се засилва от икономическите последици от войната, които ще засегнат европейските икономики по-остро през следващата година“, каза Розенберг.

Хосук Лий-Макияма, директор на мозъчния тръст Европейския център за международна политическа икономика (ECIPE), каза пред Си Ен Би Си, че „има много блокирано търсене“ в Китай поради стриктната му политика срещу CIVD-19 и „Европа няма много пазари“, на които да продава.

Той добави, че целта на посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Китай в четвъртък е да постави ЕС „в началото на опашката“, когато Пекин облекчи допълнително мерките си срещу COVID-19.Германският канцлер Олаф Шолц също посети Китай в началото на ноември.

„Виждаме, че отношенията между ЕС и Китай действително се подобряват в краткосрочен план и сегашното пътуване на Мишел, което идва толкова близо след посещението на Шолц в Китай, е доказателство за това“, каза Розенберг.

Това идва в момент, когато отношенията между ЕС и САЩ се влошават. Лий-Макияма каза, че „трансатлантическите отношения са на най-лошото ниво си от 20 години“.

Европейски служители се оплакаха от държавните субсидии, които администрацията на САЩ предлага в подкрепа на купуването на електрически автомобили, произведени в страната. ЕС каза, че това е предизвикателство за международните търговски правила и е заплаха за европейските компании.

Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе разговори с Байдън в четвъртък с надеждата да преодолее някои от тези различия и да избегне нов търговски спор.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ