Украйна изпълни 70% от изискванията за присъединяване към ЕС

Украйна изпълни 70% от изискванията за присъединяване към ЕС

Украйна изпълни 70% от изискванията за присъединяване към ЕС

Украйна изпълни 70% от ангажиментите по Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина по време на откриването на комуникационната кампания „Заедно сме Европа“, предаде Ukrinform.

Правителството осъзнава необходимостта от приключване на всички правни процедури за членство в ЕС. То настоява да получи политическа яснота за необходимите следващи стъпки за членство, заяви Стефанишина.

„Трябва да разберем колко дълъг и труден ще бъде пътят ни към членство в Европейския съюз, не само по отношение на преговорите. Наистина ще трябва да изпълним наложените компоненти за присъединяване към ЕС. Имаме енергията и желанието за това. Единственото нещо, от което се нуждаем, е политическата яснота за по-нататъшните стъпки“, е позицията на вицепремиерът.              

В този контекст тя припомни думите на президента, че процесът на европейска интеграция остава основен мотиватор за украинското общество, което обединява повече от 90% от нацията. Предприсъединителният процес дава енергия на въоръжените сили на Украйна.

„Ние не искаме процесът на нашето присъединяване към ЕС да бъде бюрократичен. Разбира се, ние като държава демонстрираме способността си да преминем през всички необходими правни процедури, свързани с членството, доколкото е възможно, но не искаме политици и лидери на ЕС да вкарат този процес в руслото на бюрокрация. Като се имат предвид тези предизвикателства, пред които е изправена Украйна, очевидният ангажимент на украинския народ към принципите на демокрацията и това, че сме изпълнили почти 70% на всички задължения по Споразумението за асоцииране, считаме, че е излишно да ни оценяват от нулата. Необходими са политически решения, които да получим до края на годината. “, каза Стефанишина.

На 23 юни държавните и правителствените ръководители на ЕС одобриха решение за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в Блока, припомня Ukrinform.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ