Унгария блокира 50 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна

Унгария блокира 50 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна

Унгария блокира 50 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна

Унгария блокира 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна, едва няколко часа след като беше постигнато споразумение за започване на преговори за членство на Украйна в блока, предаде Би Би  Си.

„Обобщение от нощната смяна: вето върху допълнителните пари за Украйна“, коментира унгарският премиер Виктор Орбан в социалните мрежи след разговорите в Брюксел.

Лидерите на ЕС казаха, че преговорите за помощта ще бъдат подновени в началото на следващата година.

Украйна е критично зависима от финансирането от ЕС и САЩ, докато продължава да се бори с окупационните руски сили.

Блокирането на помощта беше обявено от Орбан малко след като лидерите на ЕС решиха да започнат преговори за членство с Украйна и Молдова и да дадат статут на кандидат за членство на Грузия.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия, отдавна се противопоставя на членството на Украйна, но не наложи вето на този ход.

Орбан напусна залата за преговори за момент по начин, който длъжностните лица описаха като предварително съгласуван и конструктивен, докато останалите 26 лидери продължиха с гласуването.

Говорител на председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че споразумението е било постигнато единодушно.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението на ЕС за преговори за членство като „победа“.

Коментирайки противопоставянето на Орбан за помощта за Украйна, нидерландския премиер Марк Рюте каза: „Все още имаме малко време, Украйна няма да остане без пари през следващите няколко седмици“.

„Постигнахме съгласие между 26-те страни. Виктор Орбан, Унгария, не бяха в състояние да го направят. Уверен съм, че можем да постигне сделка в началото на следващата година. Имаме предвид края на януари“, каза Рюте и добави, че ще има още една среща на върха за постигане на единодушие

На брифинг в ранните часове на деня Мишел потвърди, че всички лидери на ЕС с изключение на един са се споразумели за пакета от помощи и по-широките бюджетни предложения за блока - въпреки че Швеция все още трябва да се консултира със своя парламент.

„Ще се върнем към този въпрос в началото на следващата година и ще се опитаме да постигнем единодушие“, каза той.

Украйна също така отчаяно се надява на одобрението на пакет от американска помощ за отбрана на стойност 61 милиарда долара – но това решение също се отлага поради големи разногласия между демократите и републиканците в САЩ.

Миналата седмица съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена, предупреди в интервю за Би Би Си, че украинците са в „смъртна опасност“, ако западните страни се откажат от финансовата си подкрепа.

Украйна и съседна Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. И двете получиха статут на кандидат миналия юни, докато Грузия беше подмината по това време.

 „Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“, написа Зеленски в социалната мрежа X след решението на ЕС за започването на преговори за членство.

Президентът на Молдова Мая Санду каза, че е чест да споделя пътя към присъединяване към ЕС с Украйна. „Нямаше да сме тук днес без смелата съпротива на Украйна срещу бруталната инвазия на Русия“, написа тя.

По-рано тази година Молдова заяви, че Русия се стреми да завземе властта в Кишинев.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан приветства „историческия“ ход на ЕС за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, наричайки го „решаваща стъпка към изпълнение на техните евроатлантически стремежи“.

Германският канцлер Олаф Шолц похвали колегите си лидери, че са показали „силен знак на подкрепа“, като добави, че е ясно, че Украйна и Молдова принадлежат към "европейското семейство". Дипломат на срещата каза, че е идеята Орбан да напусне залата, за да може гласуването да премине, е била именно на Шолц.

По-късно унгарският лидер се дистанцира от колегите си с видеообръщение във Фейсбук: „Членството на Украйна в ЕС е лошо решение. Унгария не иска да участва в това лошо решение“.

Орбан също така твърди, че Украйна не трябва да получава големи средства от ЕС, тъй като не е част от блока.

Преговорите за присъединяване към ЕС могат да отнемат години, така че решението от четвъртък няма да гарантира членство на Украйна.

Страните кандидатки за членство в ЕС трябва да преминат поредица от реформи, за да се придържат към определени стандарти, свързани с върховенството на закона, икономиката и други сфери. Въпреки това изпълнителната власт на ЕС вече похвали Украйна за завършването на повече от 90% от стъпките, предприети досега по отношение на правосъдието и справянето с корупцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ