Унгария обяви при какви условия ще оттегли ветото си върху помощта на ЕС за Украйна от 50 млрд. евро

Унгария обяви при какви условия ще оттегли ветото си върху помощта на ЕС за Украйна от 50 млрд. евро

Унгария обяви при какви условия ще оттегли ветото си върху помощта на ЕС за Украйна от 50 млрд. евро

Унгария е готова да вдигне ветото си върху настоящото предложение на ЕС за финансиране на Украйна с 50 млрд. евро, ако ЕС размрази 30 млрд. евро, предназначени за Будапеща, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Главният политически съветник на унгарския премиер Виктор Орбан -  Балаш Орбан, заяви това пред агенция "Блумбърг".

Изявленията на Балаш Орбан навеждат на мисълта, че Унгария търси висока цена за своето съгласие, която може да се окаже труда за приемане от други страни в блока, отбелязва агенцията.

Финансирането от ЕС за Унгария и финансирането за Украйна са два отделни въпроса. Но ако ЕС настоява за финансиране на Украйна от коригиран бюджет на ЕС, тогава тези два въпроса ще станат взаимосвързани, каза Балаш Орбан.

Той добави, че Унгария все още се противопоставя на пълния четиригодишен план за помощ и би предпочела ЕС да предложи на Украйна финансиране за една година без никакви изменения в бюджета.

Балаш Орбан отбеляза, че Будапеща също би обмислила да допринесе за пакета.

Според "Политико" Унгария вдига залозите, тъй като се очаква Европейската комисия да деблокира 10 млрд. евро от фондовете на ЕС като награда за съдебните реформи, които Будапеща е приложила.

В същото време се очаква Брюксел да остави замразени  около 11,7 млрд. евро за Будапеща, поради проблеми, свързани със защита правата на човека, възлагането на обществени поръчки и академичните свободи в Унгария.

Освен това Унгария чака да получи достъп до 10,4 млрд. евро безвъзмездни средства или нисколихвени заеми от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията. Но и те са блокирани, докато Будапеща не приложи серия от антикорупционни мерки. 

Но Балаш Орбан заяви, че иска ЕС да преведе цялата сума - около 30 млрд. евро - която беше замразена миналата година поради проблеми с върховенството на закона и корупцията.

Въпросът за членството на Украйна в ЕС остава "червена линия" за Унгария, посочи Балаш Орбан, който на практика повтори думите на премиера Виктор Орбан, като заяви, че на Киев вместо това трябва да бъде предложено стратегическо партньорство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ