Рецесията ще се върне в Европа, твърдят икономисти

Рецесията ще се върне в Европа, твърдят икономисти

По-голямата част от европейските водещи икономисти, анкетирани от BBC вярват, че рецесията ще се върне в Европа през следващата година. Една пета заявяват, че еврозоната няма да съществува в сегашната си форма, докато мнозинството смята, че възможността еврозоната да се разпадне е 30% - 40%. Проучването е установило, че повечето икономисти очакват лихвените проценти във Великобритания да останат 0,5% през следващата година. То е проведено сред 34 британски и европейски икономисти.  25 от тях прогнозират рецесия за Европа през следващата година. 

Растежът в Европа се е забавил през последните месеци, тъй като дълговата криза в еврозоната принуди правителствата да овладеят разходите, което подкопа доверието в глобалните финансови пазари. Икономиката на еврозоната нарасна с 0,2% между юли и септември, докато 27-те икономики на Европейския съюз са отчели общо с 0,3% ръст. 

Политиците направиха опит да разрешат кризата, включително чрез споразумение, с което да изградят по-тесни връзки между членовете на ЕС, но пазарите все още не са убедени, че предприетите от тях мерки са достатъчни. Колкото по-дълго на дълговата криза остане, толкова по-вероятно Европа ще се върне към рецесията, смятат икономистите. 

Растеж във Великобритания през третото тримесечие е 0.6%. Въпреки това, растежът през предходните три месеца е плоска. 

Бизнес групата CBI заявява, че 2012 г. може да бъде началото на едно по-добро бъдеще, ако "болката" от намаляване на дефицита премине бързо.  В съобщение Джон Гридленд от групата каза, че кризата в еврозоната представлява значителна заплаха "за британската икономика, защото 40% от износа на Великобритания е предназначен за Европа“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ