Барселона се превърна в испанската столица на стартъпите

Барселона се превърна в испанската столица на стартъпите

Барселона се превърна в испанската столица на стартъпите

Около 1900 стартиращи фирми има в момена в Каталуния, като повечето от тях са концентрирани в Барселона след ръст от почти 75% от 2016 г. насам, показват данните на Barcelona and Catalonia Startup Hub. Регионалната столица има дълбоко вкоренени традиции в компании в сектора на здравните технологии, които се насърчават с помощи от каталунското правителство и неговите университети, предава eleconomista.es

Мрежата от стартъпи се разнообразява и в други сектори като мобилност или устойчивост, благодарение на подкрепата от многобройни инвеститори. На свой ред градът преживя и пристигането на определен брой финтех (финансови технологии) компании от Лондон, изкушени от по-добрите банкови условия след Brexit, доброто време или по-ниските разходи за живот, добавя изданието.

Списанието за цифрови технологии Wired направи класация на 5-те най-забележителни стартиращи компании в Барселона. Ето кои са те. 

011h

През 2016 г. Лукас Карне и Хосе Мануел Вилануева продадоха уебсайта за електронна търговия Privalia. Четири години по-късно двойката инвестира 2 милиона евро, за да основе своя екоустойчив стартъп, набирайки 8 милиона евро начален капитал и още 25 милиона евро в кръгове на финансиране от серия А с Redalpine, Aldea Ventures и A/0 Proptech.

Тази компания създава сглобяеми къщи с дървен материал от устойчиви гори, за да остане въглеродно неутрален. "Ние пренасяме фабрични системи от автомобилната до строителната, за да намалим разходите и да проектираме сгради с ниски енергийни изисквания. Те са отговорни за 40% от емисиите на въглероден диоксид", обяснява Лукас Карне.

acceXible

Компанията предоставя автоматизиран анализ на речта, който улавя гласа на своите пациенти, използвайки изкуствен интелект (AI), за да измерва модели, които могат да открият ранни признаци на деменция, болест на Паркинсон и дори сърдечни заболявания. Всичко това чрез анализиране на тона, паузите, повторенията и чувствата чрез така наречените "вокални биомаркери".

Основана през 2017 г. и с 91% точност при откриване на деменция, acceXible осигури почти 1 милион евро начално финансиране през 2021 г. и ще осигури нов кръг от финансиране преди 2023 г. Освен това планира да се разшири в международен план. Сред постиженията на стартъпа е прототипът на 60-секунден гласов тест, който може да открие признаци на депресия и тревожност, и който е предназначен за Колумбия, Испания, Обединеното кралство и Съединените щати.

Doctomatic

Фредерик Лордахс нарича себе си "дядото на цифровото здравеопазване в Испания". Самият той създава приложението за търсене на лекар Doctoralia през 2007 г., което през юни 2022 г. е преименувано на Doctomatic. Този виртуален инструмент позволява на лекарите да регистрират пациенти с хронични заболявания, като използват всякакви устройства като измерватели на пулса или везни.

Лекарите получават сигнали в случай, че резултатите са високи/ниски или липсват. В допълнение, данните се изпращат до изкуствения интелект на Doctomatic, за да помогнат на професионалиста да разбере дали здравето на неговия пациент се влошава. Лордахс уверява, че има 5 млрд. души с хронични заболявания и след пандемията им е трудно да се оперират. "Ние се грижим за здравето на пациентите, така че не искаме прекъсвания, а искаме да се подобрим", казва той.

VOTTUN

Според неговия съосновател, Марта Валес, VOTTUN е "Wordpress за Web 3.0, продаващ лостове за блокчейн златната треска". Валес, заедно с Луис Карбахо, бивш директор на Amazon в Испания основават стартъпа.

Компанията използва "шаблони" (готови блокчейн продукти), които помагат на компании като Nestlé, Estrella Damm или Световната банка да проследяват данни, да удостоверяват самоличността или да управляват плащания в криптовалути, наред с други. VOTTUN покри загубите си през 2021 г., а тази година е на печалба. Марта Валес прогнозира, че те скоро ще се разширят в Съединените щати и Мексико.

Nuclia

Според нейния изпълнителен директор Юдалд Кампруби "Nuclia прави неразгадаемото неразгадаемо". Заедно със своя технологичен директор Рамон Наваро Бош, компанията създаде базирана на изкуствен интелект търсачка, която може да индексира данни от всички видове документи, както и да транскрибира видеоклипове от всеки език. Според Кампруби компаниите имат и съхраняват повече неструктурирани данни, отколкото са в състояние да обработват в много източници на данни.

Семантичното търсене на Nuclia, основана през 2019 г., е в състояние да изброи всичко онлайн, в специално създадена база данни. Така че, когато потребител направи запитване, стартъпът предлага подходящи параграфи и конкретни моменти от видео и аудио записи. Всичко това се основава на ключови думи и семантика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ