Ел Салвадор и биткойн: история за любов и омраза (2 част)

Ел Салвадор и биткойн: история за любов и омраза (2 част)

Ел Салвадор и биткойн: история за любов и омраза (2 част)

Ел Салвадор бе в светлините на прожекторите няколко пъти, откакто прие биткойн и последвалите действия, едно от които бе създаването на Bitcoin City. Създаването на град от нищото изисква огромни ресурси, които Ел Салвадор не притежава.

Страната се върна в заглавията на световните информационни агенции, като обяви емитирането на първата биткойн облигация за финансиране на града. Сега, когато цената на криптовалутата се срина, Ел Салвадор отново е в светлините на прожекторите като купува от нея.

Връзката Биткойн – Ел Салвадор няма нищо общо нито със стабилните пари, нито с напредъка. Има повече общо с опитите да се предотврати банкрутът на страната.

Акт 3: Създаване на град от нищото

Правителството се стреми да привлече в страната капитал, свързан с крипто. През септември 2021 г., само няколко месеца след като се заложи да направи принудителен търг, правителството обяви създаването на Bitcoin City.

Градът е планиран като специална икономическа зона - по-специално индустриален център, свързан със света на крипто активите. Като всяка такава територия, тя ще бъде подвластна на специални разпоредби, които няма да се прилагат в останалата част на страната. Например, жителите на Bitcoin City няма да плащат лични данъци от какъвто и да е вид, а само данък върху потреблението.

Букеле стигна толкова далеч в мечтите си, че вече вижда Bitcoin City в световен финансов център. По думите му инфраструктурата на града ще струва около 300 000 биткойни. При цената, на която биткойн се търгуваше през ноември 2021 г., това е еквивалентно на около 18 млрд. долара - астрономическа сума за страната в Централна Америка.

Как Ел Салвадор ще плати толкова много? Тук се намесват биткойн облигациите.

Акт 4: Биткойн облигации - предпоследната иновация на Букеле

За да финансира Bitcoin City, Ел Салвадор планира да емитира облигации. Първата от тях — поразително наречена Volcano Bond — трябваше да бъде пусната през първото тримесечие на 2022 г., но това не се случи. Емисията трябваше да бъде на стойност 1 млрд. долара с 6,5% годишна лихва и ще бъде емитирана и платима в щатски долари.

Защо се нарича биткойн облигации, щом е издадена и платима в долари?

Ценните книги ще бъдат подкрепени, поне частично, от биткойн. Половината от приходите, получени от продажбата им, ще бъдат използвани за изграждане на Bitcoin City, а другата половина ще се използва за биткойн подкрепа. След като изминат пет години от емитирането на облигациите, част от тези биткойни ще бъдат продадени и държавата може да плати по-висок лихвен процент на инвеститорите, тъй като се очаква стойността на биткойн да се повиши.

Лихвеният процент от 6,5 е сравнително нисък за облигация в Ел Салвадор, предвид деликатната фискална ситуация в страната. Както беше отбелязано, наричането на облигациите „биткойн” е донякъде подвеждащо, тъй като те се емитират и плащат в долари. Предполага се обаче, че получените пари ще бъдат използвани отчасти за финансиране на закупуването на биткойни, които да подкрепят ценните книжа. Другата част от получените пари също е свързана с биткойн, тъй като се предполага, че се използва за изграждането на град, който има за цел да бъде център на новосъздадената крипто индустрия. Все пак интересът към закупуването на първоначалните биткойн облигации беше практически нулев и както издаването на биткойн облигации, така и развитието на града са напълно спрени. Така амбициозният план на Букеле претърпява нови два провала.

Ел Салвадор е на ръба на фалита

Въпреки огромния медиен шум, генериран от постоянните парични приключения на Салвадор, медиите рядко споменават, че Салвадор е на ръба на фалита.

Страната вероятно ще спре да обслужва държавния си дълг през следващите месеци поради голямата несигурност върху способността ѝ да изплати главницата 800 млн. долара през януари 2023 г. Тази несигурност води до рязък спад на стойността на неговите облигации, а някои вече са на цените на книжа в потенциално неизпълнение.

Например 30-годишните облигации на Ел Салвадор се търгуват само на около 30% от номиналната си стойност. С други думи, ако инвеститор се е доверил на правителството на Ел Салвадор в миналото и е инвестирал 1000 долара в облигации, той ще получи само 300 долара, ако я продаде сега. Като алтернатива, ако днес трябваше да се доверят на способността на правителството да плаща, те биха получили сочни 30% годишна възвръщаемост в долари за следващите тридесет години. Фигурата показва как цената на тридесетгодишната облигация се е сринала през последната година.

Фигура 2: Цена на 30-годишни облигации на Ел Салвадор

По този начин тези цени и доходност отразяват потенциално неизпълнение или кредитно събитие като преструктуриране на дълг. Суаповете за кредитно неизпълнение на Ел Салвадор, един вид застраховка за неизпълнение, достигнаха прекомерни цени на финансовите пазари - цени, които предполагат 75% вероятност от неизпълнение.

Основната застраховка на Ел Салвадор вече е по-скъпа от тази на Коста Рика, която вече бе спасена от МВФ. Рейтинговите агенции периодично намаляват рейтинга на Ел Салвадор и сега третират неговите облигации като боклуци.

Оценките на всички рейтингови агенции предполагат много висок риск от неизпълнение. По-нататъшно понижаване на рейтинга от Moody's, например, би означавало, че Ел Салвадор ще влезе във фалит.

Сега рейтинговите агенции обикновено понижават кредитните рейтинги само след влошаване на финансовата и икономическа ситуация. Така че пазарът на суапове за кредитно неизпълнение вече оценява потенциалния фалит на Салвадор, който рейтинговите агенции ще започнат да включват в своите рейтинги в бъдеще.

Аферата на Ел Салвадор с биткойн и как е свързана с неизпълнението на дълга

Трябва да разглеждаме цялата парична система, която Ел Салвадор насърчава - от приемането на биткойн като принудителен търг, създаването на биткойн фонд и на Bitcoin City, до емитирането на облигации, в контекста на предстоящото фалит.

Страната не разполага с ресурси да плати държавния си дълг. Тъй като е силно задлъжняла, тя е практически затворена за международните капиталови пазари. И отчасти поради погрешната икономическа политика на правителството, МВФ не желае да му отпусне спешен заем (дипломатическото сближаване на Ел Салвадор с Китай и конфронтацията му със САЩ също са фактори).

Постоянните реверанси на Букеле към инвеститорите в криптовалути не са нищо повече от последни опити, преди страната да приеме суровите условия, които МВФ ще наложи при отпускане на облекчен заем, за да спаси страната от главоломен фалит.

И накрая…

Ел Салвадор може да се разглежда или като пионер в света на криптовалутите, или като страна, която е безразсъдна в държавните си финанси.

Цялата крипто схема се насърчава като стъпка към разработването на алтернатива на финансовата репресия, преобладаваща в почти целия свят днес. Но всъщност финансовото състояние на Салвадор е много по-мрачно и Букеле търси средства от невежи инвеститори, като ги убеждава, че страната ще бъде новият глобален финансов център.

Мениджър Нюз публикува с малки съкращения статията на Даниел Фернандес за Американския институт за икономически изследвания (AIER). Авторът е основател на UFM Market Trends и професор по икономика в университета Francisco Marroquín. Има докторска степен по приложна икономика и магистърска степен от Университета Рей Хуан Карлос в Мадрид и по приложна икономика от университета Алкала в Мадрид.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ