Ердоган обяви рекорден износ на турската икономика през 2022 г.

Ердоган обяви рекорден износ на турската икономика през 2022 г.

Ердоган обяви рекорден износ на турската икономика през 2022 г.

Експортът остава локомотив на турското производство, като целта на Турция е да се нареди сред десетте водещи износителки в света, заяви днес в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган на събитие, посветено на външната търговия, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Той съобщи, че въпреки негативните процеси в света, турският износ през 2022 г. е нараснал с 12,9 процента на годишна база и е достигнал рекордните за цялата история 254,2 млрд. долара годишно.

„В течение на последните 20 години ние продължаваме активните стъпки за развитието на страната. Износът на Турция днес е на такова ниво, на което ръстът му не може да бъде спрян от неопределеността и пречки, подобни на войната между Русия и Украйна, както и от кризите в сферите на енергетиката и суровините“, каза турският лидер.

Той отбеляза, че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието обемът на износа на страната се е увеличил седем пъти. „Броят на страните и регионите, в които Турция изнася днес продукцията си на основата на разплащания в национална валута, достигна до 197“, каза той.

Той обърна внимание и на постиженията на турските кинематографисти. „Днес Турция се намира на второ място в света след САЩ по обем на износа на сериали. Към края на 2023 г. планираме износът на филми и сериали от Турция да достигне до 1,5 млрд. долара с обхват на аудиторията от 1,5 млрд. зрители“, отбеляза турският лидер. Той заяви, че целта е износът на медицински услуги от Турция през 2023 г. да достигне до 5 млрд. долара, както и експортът в областта на информационните технологии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ