Fitch поддържа „неутрална" перспектива за икономиката на Китай , отчита нарастващи дългови рискове

 Fitch поддържа „неутрална перспектива за икономиката на Китай , отчита нарастващи дългови рискове

Fitch поддържа „неутрална" перспектива за икономиката на Китай , отчита нарастващи дългови рискове

Рейтинговата агенция Fitch Ratings обяви днес, че поддържа „неутрална“ перспектива за икономиката на Китай, като същевременно отбеляза наличието на постоянни рискове, включително проблеми в сектора на имотите, които според нея ще доведат до забавяне на растежа през следващата година, предаде Блумбърг.

Икономическият растеж на Китай ще се забави до 4,6% през следващата година от 5,3% през 2023 г., посочи рейтинговата агенция в доклад от сряда, озаглавен „Перспективи за голям Китай 2024 г.“. Терминът голям Китай включва континентален Китай, Хонконг, Макао и Тайван.

Въпреки че по-широкото използване на фискална политика ще ограничи рисковете от спад, Fitch отбеляза, че подобни мерки могат да запазят фискалните дефицити широки в момент, когато фискалните показатели на страната вече са ерозирали в сравнение с други икономики с подобен рейтинг.

Коментарът идва, след като агенцията потвърди стабилна перспектива за държавния дълг на Китай през август. Интересът на глобалните инвеститори към възгледите на рейтинговите агенции се увеличи, след като по-рано този мсец Moody's Investors Service понижи перспективата за кредитния рейтинг на Китай от „стабилна“ на „негативна“, аргументирайки решението си с по-нисък средносрочен икономически растеж и рискове от голяма корекция в огромния имотен сектор в страната.

„Политическата подкрепа, с потенциално по-голямо използване на фискалната политика, вероятно ще бъде разгърната разумно, за да се ограничат рисковете от понижаване“, пише Джеръми Зук, директор във Fitch. За сектора на имотите „трайно възстановяване е малко вероятно, докато няма значително подобрение в настроенията на купувачите на жилища“, добави той.

Китайските акции и юанът се представиха по-слабо в региона на фона на опасенията относно силата на икономиката. Доверието сред бизнеса и домакинствата остава слабо и различните усилия за укрепване на сектора на имотите не успяха да обърнат неговата низходяща траектория.

На годишната икономическа работна конференция висшите лидери на Китай обещаха индустриалната политика да стане техен основен икономически приоритет през следващата година,.

„Политиците в Китай вероятно ще се изправят пред още една трудна година с предизвикателствата пред икономическия растеж заради пониженото вътрешно и външно търсене“, посочиха от Fitch.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ