FT предупреждава за задаващ се рекорден недостиг на платина на световния пазар

FT предупреждава за задаващ се рекорден недостиг на платина на световния пазар

FT предупреждава за задаващ се рекорден недостиг на платина на световния пазар

Световният пазар може да се сблъска още тази година с рекорден недостиг на платина за последните 50 години. Дефицитът на благородния метал ще е в обем 983 000 унции при търсене от 8,2 милиона унции, съобщава Financial Times, цитирайки представители на индустрията.

Глобалното търсене на платина се очаква да нарасне с 28% тази година. Този фактор може да доведе до рязко увеличаване на използването на благородния метал в автомобилните каталитични конвертори през първото тримесечие. В същото време спад в производството, изострен от прекъсвания в доставките на електроенергия в Република Южна Африка (ЮАР), може да провокира увеличаване на дефицита, пише изданието.

„Пазарът на платина ще се сблъска с най-големия си недостиг от 50 години, на фона на колебливите доставки от Южна Африка и ускоряването на индустриалния растеж на Китай. Влошаващото се производство, изострено от прекъсвания на електрозахранването в най-големия производител в света Южна Африка, може да разшири недостига до 983 000 унции тази година. Това ще бъде рекорден дефицит от 1970 г. насам“, се казва в статията.

Прогнозираният недостиг на платина ще бъде по-голям от очакваното тази година благодарение на повишеното търсене, особено от индустриалния сектор, съобщава и Световния платинен инвестиционен съвет (WPIC), цитиран от Си Ен Би Си.

Глобалното търсене на платина ще нарасне с 28% тази година в сравнение с 2022 г., докато предлагането ще намалее с 1% на годишна база, уточнява организацията в понеделник.

Дефицитът на платина за 2023 г. ще бъде около 983 000 унции, потвърждава в доклада си WPIC, което е 77% ревизия нагоре в сравнение с последната прогноза от март.

Според документа индустриалното търсене, особено в химическото и стъкларското производство в Китай, се очертава да бъде най-силното досега. Силното търсене продължава и в автомобилния сектор, тъй като платината става все по-чест заместител на скъпия паладий в каталитичните конвертори.

В понеделник сутринта цената на платината бе около 1070 долара за тройунция, след като през април достигна многогодишен връх от около 1130 долара.

Инвеститорите се втурнаха към благородния метал през първото тримесечие на 2023 г., като инвестициите в кюлчета и монети скочиха със 71% в сравнение със същия период на миналата година. Инвестицията на стойност 102 000 унции е най-високата сума от третото тримесечие на 2021 г., подпомогната от подновеното засилване на търсенето в Япония, съобщи WPIC.

Несигурната глобална икономическа среда, насрещните ветрове на инфлацията и енергийната криза създават предизвикателна макроикономическа среда за платинения сектор, каза в доклада главният изпълнителен директор на съвета Тревър Реймънд. Вероятността стойността на ценния метал да спадне обаче е ниска.

„Важното е, че основните двигатели на очаквания ръст на търсенето на платина от 28% през 2023 г. са области, където рисковете от спад са добре защитени“, каза Реймънд.

„Те включват продължаващото използване на платината като заместител на паладия в автомобилните приложения и вече извършеното добавяне на капацитет за стъкло и химикали в Китай - и двете подкрепени от нарастващото търсене на инвестиции“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ