Кристалина Георгиева: Икономическата картина е по-малко ужасна, отколкото беше преди два месеца

Кристалина Георгиева: Икономическата картина е по-малко ужасна, отколкото беше преди два месеца

Кристалина Георгиева: Икономическата картина е по-малко ужасна, отколкото беше преди два месеца

Въпреки че икономическата картина остава много тревожна, тя е по-малко ужасна, отколкото беше само преди два месеца. Това заяви в интервю за Си Би Си управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Все още вървим към година на забавяне на растежа. Все още ще имаме относително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила. Така че ситуацията не е много по-добра. Просто е по-малко лоша“, добави тя.

Коментарите й идват, след като в края на януари Международният валутен фонд преразгледа нагоре своите прогнози за глобалния растеж за годината, но предупреди, че по-високите лихвени проценти и нахлуването на Русия в Украйна вероятно ще продължат да тежат върху активността. В последната си прогноза МВФ заяви, че очаква световната икономика да нарасне с 2,9% тази година, което представлява подобрение от 0,2% в сравнение с прогнозата на организацията от октомври. Този ръст обаче би бил по-нисък от експанзията от 3,4% през 2022 г.

Георгиева заяви, че от организацията очакват инфлацията в световен мащаб да се свие от 8,8% през 2022 г. до малко над 4% през 2024 г.

„Икономиката на САЩ ще се забави тази година, но на база на данните, с които разполагаме днес, смятаме, че страната ще може да премине през годината без да изпадне в рецесия, избягвайки я на косъм“, каза шефът на МВФ в отговор на въпрос какво прогнозира за американската икономика.

„Очакванията ни са към края на годината да имаме малко по-слаби пазари на труда. Но нека бъдем много ясни, ние не се страхуваме от някаква голяма вълна на безработица, която да залее Съединените щати“, добави тя.

Георгиева каза, че съветът на МВФ към Федералния резерв на САЩ е да запази курса с увеличението на лихвите, докато основната инфлация не започне да намалява.

„Федералният резерв трябва много да внимава да не започне преждевременно облекчаване на финансовите условия“, каза тя.

Управляващият директор на МВФ коментира и ситуацията с тавана на дълга на САЩ, като заяви, че един потенциален фалит на страната би нанесъл значителни щети на световната икономика.

„Ако обаче погледнете назад в историята, обикновено се намира решение. Затова се надявам и вярвам, че историята ще се повтори“, каза тя, визирайки факта, че правителството на САЩ никога не е изпадало в неплатежоспособност по дълга си, като допустимият таван на задълженията е вдиган 22 пъти в рамките на около 25 години.

„COVID ни научи да бъдем по-отворени към идеята, че немислимото може да се случи. Войната в Украйна го затвърди. Ето защо е много важно всички заинтересовани страни да приемат този разговор много сериозно. Ще бъде много вредно американските потребители, ако САЩ изпадне в неплатежоспособност. Това би вдигнало лихвените проценти. Ако хората не харесват инфлацията днес, изобщо няма да им хареса това, което може да се случи утре“, добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ