Министърът на икономиката: В голяма степен инфлацията у нас е овладяна

Министърът на икономиката: В голяма степен инфлацията у нас е овладяна

Министърът на икономиката: В голяма степен инфлацията у нас е овладяна

Инфлацията у нас е овладяна в голяма степен, благодарение на успокояването на цените на енергоносителите. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. След пиковите инфлационни стойности от септември, той очаква по-добри показатели през октомври.

Той призова компенсациите за тока да бъдат продължени до края на 2023 г. "Помощите за бизнеса трябва да продължат и те не са просто да се помага на бизнеса, а за да е конкурентен нашият бизнес. Защото и другите държави помагат на техния бизнес, трябва и ние да помагаме и сега имаме шанс да завземаме пазарен дял на много пазари, тъй като в Европа затварят компании заради липсата на енергия, светът ще се преструктурира икономически, а ние имаме шанс", каза Стоянов.

Според него, обаче, компенсациите не трябва да се изплащат на всички компании, а само на тези, в които стойността на енергията формира голяма част от разходите им за продукцията.

"Има компании, които - да, ползват скъп ток, но и цените на стоките им са се вдигнали на международните пазари и те реализират свръхпечалби, а ние им помагаме", поясни той.

Относно държавната помощ от 25 стотинки за литър гориво, Никола Стоянов заяви, че тя ще продължи докато свършат средствата, отделени за нея. Оттам нататък е решение на парламента дали ще бъдат отделени нови средства или не. "Аз лично се надявам да паднат цените на горивата и тази мярка да се обезсмисли. Да, тя свърши хубава работа през лятото, но времената се променят. Хубаво би било бюджетът да си я спести", посочи той.

Министърът на икономиката Никола Стоянов защити предложението на служебното правителство за удължаване на Бюджет 2022. "Идеалната ситуация е да имаме редовно правителство с бюджет, какъвто го вижда то, отразяващ политиките, които залага това правителство. Сега, обаче, трябва да внимаваме да не счупим държавата", изтъкна той. 

Ако Народното събрание одобри изпращането на военна помощ за Украйна, страната ни би могла да изпрати ново производство чак след няколко години, защото към момента всичките ни компании имат договори и пълен производствен план за 2-3 години напред, каза още Никола Стоянов. Той допусна, че е възможно българско ново оръжие да достига до Украйна през трети държави.

Министерството на икономиката работи по развитието на две индустриални зони, за които да бъдат привлечени инвеститори, които да ползват ресурсите у нас. "Искаме да нанесем карта на природните богатства и карта на предприятията, които ги обработват. Ще добавим и жп картата и карта на безработицата по региони, така че да идентифицираме две индустриални зони, които ползват метали", обясни той.

Работи се и по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които да създадат условия за привличането на по-малки инвеститори в по-малките населени места.

"Ако всяка година в град като Видин успяваме да привлечем 3 компании с по 70-80 места и това продължи като устойчива тенденция, ви гарантирам, че до 5 години много хора ще се върнат по родните си места", заяви Стоянов.

Според Никола Стоянов световната икономика в момента се преструктурира и България е в изгодна позиция с шансове за икономически скок. Водят се разговори със Саудитска арабия за сътрудничество в минния и живитновъдския сектор. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Apple представи първите си очила за смесена реалност
Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици