На фокус следващата седмица: Какво ще стане с кредитния рейтинг на Италия и може ли догодина да се очаква съкращение на лихвите?

На фокус следващата седмица: Какво ще стане с кредитния рейтинг на Италия и може ли догодина да се очаква съкращение на лихвите?

На фокус следващата седмица: Какво ще стане с кредитния рейтинг на Италия и може ли догодина да се очаква съкращение на лихвите?

Пазарите се надяват на съкращения на лихвените проценти, но големите централни банки се противопоставят на това послание. Китай продължава да се бори с имотните си демони, а Италия попада  полезрението на рейтинговите агенции. Това са част от темите и събитията, върху които ще се фокусират инвеститорите през следващата седмица, пише Ройтерс.

Какво става с инфлацията?

Множество представители на Федералния резерв, включително председателя на централната банка Джером Пауъл, казват, че все още не са сигурни, че лихвите са достатъчно високи, за да сложат край на битката с инфлацията.

Търговците, които очакват от Фед съкращение на лихвите с три четвърти от процент пункт през  следващата година, сега ще насочат вниманието си към данните за инфлацията от вторник, за да потвърдят виждането си за перспективите пред финансовата институция.

Индексът на потребителските цени през октомври се очаква да се покачи с 0,1% на месечна база, според проучване на Ройтерс. Индексът на потребителските цени за септември се повиши с 0,4% поради изненадващ скок в разходите за наеми.

Междувременно отново се задава спиране на работата на федералното правителство, ако законодателите във Вашингтон не успеят да приемат мярка за поне временно финансиране на дейността му преди 17 ноември.

Новите спорове между демократите и републиканците в тази насока могат да подновят опасенията относно управлението в най-голямата икономика в света.

Проблеми у дома?

Въпросът кой ще трябва да оправя бъркотията с имоти в Китай може донякъде да получи отговор - за голямо огорчение на акционерите на Ping An.

Ройтерс съобщи, че Пекин е поискал от застрахователя да поеме контрола върху болния Country Garden, най-големият частен строителен предприемач в Китай.

Акциите на Ping An поевтиняа до едногодишно дъно, въпреки опроверженията на компанията. Притесненията за сектора продължават да тежат на пазара.

Правителствените мерки за укрепване на икономиката не постигнаха особен успех през тази година, което не попречи на централната банка на Китай да заяви, че целта за растеж от 5% може да бъде постигната - виждане, което споделя и Международният валутен фонд.

Данните обаче сочат в обратната посока, като се наблюдават доказателства за забавяне на фабричната активност и за вяло потребление. Пазарите ще видят сряда дали тенденция продължи, когато бъдат публикувани данните за продажбите на дребно и индустриалното производство през октомври.

Резултатите на Сунак

Инфлацията в Обединеното кралство е по-лепкава, отколкото в повечето развити икономики. Това са лоши новини за потребителите, Английската централна и министър-председателя Риши Сунак, които обещаха в началото на 2023 г. да намалят наполовина инфлацията, която надхвърли 10% предходната годината.

Данните за индекса на потребителските цени през октомври, които се очакват в сряда, ще покажат дали Сунак започва да се доближава до тази цел. Вероятен ще има забавяне в сравнение със септемврийското ниво от 6,7%, но въпросът е с колко.

Данните също могат да помогнат за оправдаването или оспорването на неотдавнашните забележки на главния икономист на АЦБ Хю Пил, че към средата на 2024 г. може да е време за намаляване на лихвите. Последните данни за работните места, продажбите на дребно и индексът на цените на производител, във Великобритания също се очакват следващата седмица.

Италия отново носи риск

Италия се завърна в списъците с потенциални проблеми на много инвеститори, загрижени за нарастващите фискални рискове.

Moody's, който оценява суверенния рейтинг на Италия само с една степен над категория „боклук“, и с негативна перспектива, прави преглед на рейтинга на 17 ноември. Прегледът на  Fitch пък предстои след края на сесията в петък.

Понижаването на рейтинга на Moody's е по-големият риск, като се има предвид перспективата на агенцията за Италия. Подобен ход може да доведе до наблюдаваната отблизо разлика в доходността между 10-годишните облигации на Италия и тези на Германия до 250 базисни точки, с потенциални разклонения в периферията.

Има обаче и позитивни новини. По-силните баланси означават, че банките са по-малко уязвими от сътресението при облигациите, отколкото в миналото, и предвид ниските цени на части от пазара на акции, някои виждат възможност за купуване, която не може да бъде пренебрегната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ