На фокус следващите седем дни: Черният петък е (почти) тук

На фокус следващите седем дни: Черният петък е (почти) тук

На фокус следващите седем дни: Черният петък е (почти) тук

Търговците на дребно в САЩ се подготвят за Черния Петък, отбелязвайки началото на сезона за пазаруване, който следва Деня на благодарността. В същото време данните за бизнес активността ще дадат по-добра представа за представянето на икономиката на други места.

Актуализацията на бюджета на Великобритания е в светлината на прожекторите, Аржентина се насочва към ключови избори, а йената може да получи малка глътка въздух. Това са част от темите и събитията, върху които ще се фокусират инвеститорите през следващите седем дни, пише Ройтерс.

На лов за оферти

Решаващият празничен пазарен сезон в САЩ започва с Черния Петък на 24 ноември във време, когато инвеститорите се съмняват дали ръководената от потребителите американска икономика може да остане устойчива.

Тазгодишният Черен Петък идва в момент, когато американците са подложени на натиск на фона на нарастващите лихвени проценти и инфлацията, която макар и намаляваща все още е над целта на Федералния резерв от 2%.

Данните за октомври вече показаха, че продажбите на дребно в САЩ са намалели – знак за забавяне на търсенето, въпреки че спадът е по-малък от очакваното.

Вероятно също така ще има голям интерес към компанията за чипове Nvidia, която ще публикува финансовите си резултати за последното тримесечие на 21 ноември. Това е последният доклад за сезона от компания от т.нар. „Великолепна седморка“, чиито огромни печалби тази година поведоха нагоре борсовите индекси.

Меко или твърдо?

Меко или твърдо приземяване (на икономиката)? Със сигурност могат да се дадат убедителни аргументи и за двете. Европейската комисия очаква еврозоната да избегне техническа рецесия, докато Великобритания наскоро се размина с началото на такава.

Прогнозните PMI доклади за ноември, които се очакват в световен мащаб през седмицата, трябва да помогнат на инвеститорите да оценят рисковете от рецесия и да получат по-добра представа за това колко скоро централните банки ще започнат да понижават лихвите.

PMI индексът в еврозоната вече е под границата от 50 пункта, което предполага, че икономическата активност се свива. Същото е и във Великобритания, а производственият PMI в САЩ се сви рязко през октомври рязко.

Пазарното ценообразуване за намаляване на лихвените проценти предполага, че търговците смятат, че икономическият растеж ще се забави достатъчно бързо, за да могат Фед и Европейската централна банка да преминат към режим на разхлабване на паричната политика. И, разбира се, надеждите за меко приземяване могат да изчезнат бързо, ако инфлацията се успокои по-бързо и безработицата се повиши рязко.

Даунинг стрийт 11

Британската политическа сцена бе разтърсена в последната седмица, след като премиерът Риши Сунак уволни вътрешния си министър, върна бившия министър-председател Дейвид Камерън обратно в правителството и направи други рокади по високите етажи на властта.

Финансовият министър Джереми Хънт сега ще излезе на преден план с есенното бюджетно изявление на 22 ноември, като се фокусира върху стимулирането на растежа преди очакваните избори през 2024 г.

Анализаторите прогнозират, че правителството, затруднено от стагнираща икономика и висок дълг, няма да направи големи инвестиционни обещания.

Въпреки Хънт изглежда готов да намали данъците за гласоподавателите и бизнеса, предлагайки известно облекчение на изпадналите в незавидна ситуация консервативни законодатели, които са разтревожени от голямото предимство на опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.

Natwest казва, че Обединеното кралство може да емитира с 10% повече дълг през 2024-2025 г., отколкото през тази фискална година - развитие, което би засилило дългосрочните опасения относно свръхпредлагането на пазара.

Натиск, данъци, слаба йена

Има усещане за неизбежно йена, дори на фона на това, че Японската централна банка все по-често намеква за край на ултра-хлабавата парична политика, а инвеститорите смятат, че Федералният резерв на САЩ е приключил с повишението на лихвите.

След като се оттегли от нивото от 152 йени за долар в началото на седмицата, получавайки спасителен пояс от данни за инфлацията в САЩ, ден по-късно йената се върна към по-слабото равнище от 151 йени за долар.

Въпреки че зеещите диференциали в лихвените проценти между Япония и САЩ не предвещават нищо добро за йената, промяната в насоките за паричната политиката трябва поне да даде известна пауза на пазарите.

Докато това не се случи, кабинетът на премиера Фумио Кишида е под натиск, тъй като слабата йена е непопулярна политически. А това означава, че Токио никога не е твърде далеч от спусъка за намеса на валутния пазар.

Фотофиниш

Аржентинците избират нов президент в неделя в ожесточена надпревара, изправяща един срещу друг левоцентристкия министър на икономиката и Перонист Серхио Маса и либертарианския популист Хавиер Милей, като проучванията на общественото мнение предполагат вероятен фотофиниш.

Те предлагат две изключително различни визии за икономика номер 2 на Южна Америка. Едната е потенциално болезнената шокова терапия на Милей за изпадналата в затруднение страна, която е изчерпала валутните резерви, има инфлацията от над 140% и е изправена пред рецесия. Прагматикът Маса обещава правителство на единството и по-постепенна промяна за разрешаване на кризата, която се влоши под негово ръководство на икономическо министерство.

Инвеститорите се подготвят за тежки времена, като решаващата програма на МВФ на Аржентина за 44 милиарда долара е под риск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ