Nomura прогнозира рецесия в редица големи икономики

Nomura прогнозира рецесия в редица големи икономики

Nomura прогнозира рецесия в редица големи икономики

Редица големи икономики ще влязат в рецесия през следващите 12 месеца на фона на затягането на правителствените политики и нарастващите разходи за живот, които тласкат световната икономика към синхронизирано забавяне на растежа. Това прогнозира японската група за финансови услуги Nomura Holdings Inc., цитирана от Блумбърг.

Брокерската компания очаква еврозоната, Обединеното кралство, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада да изпаднат в рецесия заедно със САЩ, посочват Роб Субараман и Си Ин Тох от Nomura в изследователска бележка.

Въпреки това централните банки, които се стремят да възстановят доверието в контрола им върху инфлацията, вероятно ще сгрешат и ще затегнат твърде много паричната си политика дори ако това доведе до спад на растежа, преди отново да понижат лихвите през 2023 г., отбелязват анализаторите.

„Нарастващите признаци, че световната икономика навлиза в синхронизирано забавяне на растежа, което означава, че страните вече не могат да разчитат на възстановяване на износа, за да генерират растеж, също ни подтикнаха да прогнозираме множество рецесии“, пишат те.

Високата инфлация вероятно ще бъде устойчива, тъй като ценовият натиск се е разпространил извън стоките към услугите, наемите и заплатите, посочват още анализаторите на Nomura.

Дълбочината на рецесията ще варира в различните държави, За САЩ Nomura прогнозира плитка, но дълга рецесия от пет тримесечия, започвайки от последното тримесечие на тази година. В Европа спадът може да бъде много по-дълбок, ако Русия напълно спре газа за Европа, коментират икономистите.

Nomura предвижда икономиките на САЩ и еврозоната да се свият с 1% през 2023 г.

За средно големи икономики, сред които Австралия, Канада и Южна Корея, има риск от по-дълбоки от прогнозираните рецесии, ако повишаването на лихвените проценти предизвика срив на жилищния сектор, посочват анализаторите. Очаква се Южна Корея да понесе най-рязък ранен удар, който да доведе до свиване на БВП от 2,2% през третото тримесечие на тази година.

Прогнозите са, че Япония ще има най-леката рецесия от разглежданите страни благодарение на продължаващата политическа подкрепа и забавеното икономическо отваряне след пандемията, казват още икономистите.

Китай е в особено положение, тъй като икономиката му се възстановява с помощта на политики за приспособяване, въпреки че тя остава изложена на риск от подновяване на локдауните, докато Пекин се придържа към стратегията си за нулев COVID-19.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ