НСИ отчете спад на промишленото производство през март

НСИ отчете спад на промишленото производство през март

НСИ отчете спад на промишленото производство през март

Промишленото производство в България се свива за четвърти пореден месец. През март 2023 г. то бележи спад с 1,2% спрямо февруари, когато намаля с 0,7%, съобщи Националният статистически институт(НСИ).

Отчетеното намаление се дължи предимно на  спада с 11,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, като в същото време през март производството в добивната промишленост се увеличава с 2,8%, а в преработващата промишленост - с 1,5 на сто.

Спрямо година по-рано  промишленото производство у нас намалява с  9% след спад с 2,7% през февруари. Най-голямо е понижението  при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ -39,3 на сто. Понижението при  добивната промишленост е с 14,5% а  при преработващата - с 0,9 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през март е нагоре с 0,8% спрямо февруари, когато се сви с 0,3%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 0,5%, а на сградното строителство - с 1,0%.

Строителната продукция през март бележи ръст от 0,3% след спада с 3,1% през февруари, като това е първо увеличение  от ноември миналата година.  Строителството на сгради се увеличава с 2,4% на годишна база, а гражданското и инженерното строителство се свива с 2,5%.

Според данните на статистиката на годишна база ръстът при търговията на дребно през март се забавя до 1,1% от 4,3% през февруари.  Търговията на дребно е с 0,6% надолу през март спрямо февруари.

През март има  и понижение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки с 1,6%, а при напитките и тютюневите изделия - с 0,5 на сто.  При търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали обаче НСИ отчита  увеличение с 2,2 на сто.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ