NYT: Градове в Китай са затънали в дългове, но продължават да харчат пари

NYT: Градове в Китай са затънали в дългове, но продължават да харчат пари

NYT: Градове в Китай са затънали в дългове, но продължават да харчат пари

Китай от години се стреми към увеличаване на разходите, заради което много градове в страната са затънали в дългове, но въпреки това продължават да харчат пари, пише New York Times /NYT/.

Изданието дава за пример китайската община Шанцю. Докато дълговете на региона вече далеч надхвърлят приходите му, плановете за следващото десетилетие са да бъдат увеличени разходите за разширяване на инфраструктурата. По този начин се строят повече магистрали, железопътни линии и индустриални паркове, въпреки че икономическата възвръщаемост от тези дейности става все по-оскъдна.

Според вестника местните власти дълги години са завиждали на други региони на света. Истината е, че в продължение на години са  изразходвани огромни средства за изграждане на инфраструктура. Сега обаче, поради трудностите в световната икономика, включително тези, причинени от пандемията, предприятията започнаха да плащат по-малко данъци, а предприемачите са по-малко активни в купуването на земя.

Според пазарни експерти прекомерните заеми от страна на местните власти за разширяване на инфраструктурата усложнява растежа на икономиката, като я вкарва в задънена улица. Но в същото време чиновниците се интересуват от тези проекти, тъй като те дават незабавна възвръщаемост под формата на нови работни места.

През февруари Bloomberg, позовавайки се на данни от анализатори, съобщи, че постепенното възстановяване на китайската икономика след дългата ваканция по лунната Нова година е довело до значително увеличение на трафика по пътищата. Потребителските разходи в магазини и ресторанти са се увеличили, но устойчивият икономически растеж на Китай все още е под въпрос поради кризата с недвижимите имоти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ