ОПЕК повиши прогнозата си за производството на петрол

ОПЕК повиши прогнозата си за производството на петрол

Добивът на нефт в страните извън Организацията на страните производителки на петрол(ОПЕК) през 2023 г. може да се увеличи с 1,8 млн. барела дневно. Това се посочва в доклад на петролния картел.

В същото време според прогнозите САЩ ще имат значителен принос за ръста на показателя. По данни на ОПЕК през август САЩ са увеличили производството на петрол до рекордни нива, като леко са надхвърлили предишния максимум от 13 млн. барела на ден. Общото производство на течни горива за август се е увеличило до около 21,2 млн. тона. Ръстът в производството на петрол извън организацията, отбелязва ОПЕК, ще дойде и от Бразилия, Казахстан, Норвегия, Гвиана, Мексико и Китай.

През 2024 г. се очаква ръст на производството на петрол от 1,4 млн. барела дневно сред страните извън ОПЕК да дойде от САЩ, Канада, Гвиана, Бразилия, Норвегия и Казахстан. В същото време най-голям спад се очаква в Мексико и Малайзия. Прогнозата за производството на течни въглеводороди извън ОПЕК е повишена със 100 000 барела дневно.

ОПЕК подобри прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 2023 г.: с 2,46 млн. барела дневно до 102,1 млн. барела дневно. Прогнозата за ръст през 2024 г. с 2,25 млн. барела дневно, до 104,3 млн. барела на секунда, не е променена. Организацията също така повиши прогнозата си за производството на течни въглеводороди в Русия с 80 000 б/сек през 2023 г. и със 100 000 барела на ден през 2024 г. В прогнозата е взето предвид доброволното намаляване на производството на нефт от страна на Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ