Повишение на лихвите и после? Пет въпроса, които пазарите имат за ЕЦБ

Повишение на лихвите и после? Пет въпроса, които пазарите имат за ЕЦБ

Европейската централна банка изглежда готова да приеме ново увеличение на лихвите в четвъртък, но какви действия ще последват е много по-неясно и финансовите пазари жадуват за някои насоки, пише Ройтерс.

Лихвените проценти в еврозоната се повишиха с 400 базисни пункта през последната година до най-високото им ниво от 22 г. насам, като основната депозитна лихва вече е на равнище от 3,5%. Очакванията са, че лихвата е близо до своя връх, тъй като основната инфлация се охлажда и икономиката отслабва.

„Разликата (в сравнение с предишни срещи) е, че досега те са давали доста точни насоки за следващата среща“, каза ръководителят на изследователската дейност за европейска икономика в Barclays Силвия Арданя. „Ние очакваме те да станат по-свободни в насоките“, добави тя.

Ето пет ключови въпроса за пазарите.

Колко ще повиши лихвите ЕЦБ?

Увеличението с четвърт процентен пункт до 3,75% е ценообразувано от пазарите и прогнозирано от икономисти.

Общата инфлация се охлажда, но остава достатъчно висока, за да оправдае умерено увеличение на лихвите.

„ЕЦБ ще се вдигне лихвите отново и всичко друго би било голяма изненада“, каза глобалният макро стратег на RBC Capital Markets Питър Шафрик.

Какви сигнали вероятно ще изпрати ЕЦБ относно бъдещата си парична политика?

Пазарният консенсус за още едно повишение на лихвите след юли вече не е стабилен, след като някои членове от ЕЦБ намекнаха, че повишението през септември не е сигурно, така че централната може да бъде по-предпазлива в своите насоки, като същевременно потвърди, че ще всичко зависи от текущите данни.

„(Председателят на ЕЦБ Кристин) Лагард ще подчертае несигурността и обвързаността с условия (когато и ако спомене по-нататъшно затягане)“, каза Масимилиано Максиа, старши специалист по дългови инструменти в Allianz Global Investors.

Някои анализатори очакват ЕЦБ да прекрати кампанията си за увеличение на лихвите през септември, когато актуализираните прогнози ще й дадат възможност да сигнализира, че инфлацията ще достигне целта си от 2%.

Те добавиха, че няма да се изненадат, ако ЕЦБ направи пауза тогава и повиши по-късно, ако е необходимо, както направи Федералният резерв на САЩ. Паричните пазари оценяват още едно повишение след юли, което предполага, че депозитната лихва ще достигне връх от около 4%.

Кога ЕЦБ очаква спад на основната инфлация?

Въпреки че общата инфлация се понижи за трети пореден месец през юни, основната инфлация, която не включва цените на храните и енергията, остава висока. Тя се понижи от 6,9 на 6,8% миналия месец - далеч от устойчивия спад, който политиците искат да видят.

Лагард вероятно ще бъде притисната по този въпрос, но може да не разкрие твърде много информация преди новите икономически прогнози през септември.

„Основната инфлация ще намалява много, много бавно, така че това е повод за безпокойство за ЕЦБ“, каза главният икономист за Европа на UBS Райнхард Клюзе, акцентирайки и върху стегнатия пазар на труда и натиска върху заплатите.

Какво означава отслабването на икономиката за политиката?

Централните банкери повториха, че основният фокус остава инфлацията, дори ако затягането на паричната политика вреди на икономиката.

„Мисля, че отслабването на икономиката ще има минимално въздействие върху паричната политика“, каза Рубен Сегура-Каюела, икономист за Европа в BofA. „Това, което има значение за срещата през септември, ще бъде основната инфлация“, добави той.

Бизнес активността в еврозоната стагнира през юни, тъй като рецесията в производството се задълбочи и устойчивият преди това сектор на услугите почти не нарасна.

BofA смята, че прогнозите на ЕЦБ са твърде оптимистични; Barclays очаква стагнация за няколко тримесечия, започвайки от втората половина на 2023 г.

Какво влияние имат по-строгите политики върху условията на финансиране?

Данните за банковото кредитиране показват, че най-рязкото покачване на разходите за заеми в историята на ЕЦБ е започнало да оказва влияние върху кредитните условия.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че обемите на заемите са отслабнали рязко и че това може да генерира „съществен“ спад в икономическото производство.

Това послание, ако бъде подсилено от последните данни за банковото кредитиране, може да подхрани спекулациите, че лихвените проценти са близо до своя връх.

„Пиковото въздействие на затягането на условията за финансиране ще бъде в края на тази година и в първата половина на 2024 г. Така че голяма част от ефекта все още предстои“, каза Сегура-Каюела от BofA.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ