Прогноза: Инфлацията в световен мащаб ще достигне 7% през 2023 г.

Прогноза: Инфлацията в световен мащаб ще достигне 7% през 2023 г.

Инфлацията в световен мащаб ще достигне 7% през 2023 г. и ще намалее до 6% през 2024 г. и до 4,9 на сто през 2026 г. Това се казва проучване на германския икономически институт ifo ина Швейцарския институт за икономическа политика. То е направено в края на юни и началото на юли сред 1405 участници от 133 държави.

"Очакванията за 2023 г. и следващите няколко години на практика са идентични с тези, посочени в проучването, което бе проведено през първото тримесечие", коментира  анализаторът от ifo Никлас Потрафке. 

В Европа очакванията на експертите са на най-ниското ниво в световен мащаб, както за настоящата година, така и за 2024 и 2026 г. Въпреки че се наблюдава тенденция към намаляване на очакваната инфлация, експертите не очакват връщане към целевата инфлация на ЕЦБ от около 2% до 2026 г. Съществуват и големи различия в инфлационните очаквания на експертите в рамките на регионите на Европа. Например очакваните темпове на инфлация за 2023 г. са значително по-високи в Източна Европа, отколкото в други части на континента.

В Северна и Южна Америка експертите очакват като цяло високи нива на инфлация, но по-ниски от тези през предходното тримесечие. Съществуват обаче съществени различия. Тази картина се отнася за всички региони в Северна и Южна Америка. По-специално в Южна Америка инфлационните очаквания са значително по-ниски, отколкото през предходното тримесечие, но и тук инфлационните очаквания бяха нараснали рязко през предходното тримесечие.

Според експертите между регионите в Азия също се наблюдават значителни различия Докато краткосрочните инфлационни очаквания в много части на Азия са намалели в сравнение с предходните тримесечия, инфлационните очаквания за 2024 г. и 2026 г. напоследък рязко нарастват, особено в Източна Азия.

Така според участниците в анкетата инфлацията в САЩ ще достигне 4,6 на сто през 2023 г., във Великобритания - 7,6 на сто, в Ирландия - 5,5 на сто. В Германия поскъпването на живота ще е с 5,8 процента, а в Канада - с 4,4 на сто.

Според даните от проучването инфлационните очаквания за 2023 г. са доста под средното за света за Западна Европа (4,9 на сто), Северна Америка (4,5 на сто) и Югоизточна Азия (4,8 на сто). Спрямо предишното тримесечно проучване тези цифри са надолу със съответно 0,4 на сто, 0,5 на сто и 0,3 на сто, уточняват от ifo. 

Сред регионите, за които се очакват особено високи инфлационни равнища, са Южна Америка (23,3 процента) и големи части от Африка, се казва още в проучването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ