Прогноза: Световното търсене на петрол ще стигне рекордните 102 млн. барела на ден през 2023 г.

Прогноза: Световното търсене на петрол ще стигне рекордните 102 млн. барела на ден през 2023 г.

Нов рекорд за търсенето на петрол за тази година прогнозира Международната агенция по енергетика(МАЕ). Очаква се световното търсене на петрол да нарасне с 2,2 млн. барела дневно и да достигне 102,1 млн. барела дневно, се казва в последния доклад на Международната агенция по енергетика(МАЕ).  

Въпреки това постоянните макроикономически фактори, изразяващи се в задълбочаващия се спад в производството, накара  МАЕ да преразгледа прогнозата си за растежа през 2023 г., като я понижи за първи път тази година с 220 хил. барела дневно, уточняват от енергийната агенция.

Подкрепян от нарастващото потребление на нефтохимически продукти, Китай ще допринесе за 70 % от световния ръст в търсенето, докато потреблението в ОИСР остава анемично. Растежът ще се забави до 1,1 млн. тона дневно през 2024 г., прогнозират от МАЕ.

Световното предлагане на петрол нарасна с 480 хил. барела дневно до 101,8 млн. барела през юни, но ще намалее рязко през този месец, тъй като Саудитска Арабия направи рязко доброволно съкращение на добива с 1 млн. барела дневно. За 2023 г. прогнозите са световното производство да се увеличи с 1,6 млн. барела дневно до 101,5 млн. барела дневно, тъй като добивът извън ОПЕК+ се увеличава с 1,9 млн. барела дневно. През 2024 г. глобалното предлагане ще се увеличи с 1,2 млн. т/ден до нов рекорд от 102,8 млн. т/ден, като цялото увеличение ще бъде дело на страните извън ОПЕК+.

Оценките за производителността на суров петрол в рафинериите за 2023 г. и 2024 г. са увеличени съответно със 130 хил. барела дневно и 90 хил. барела дневно до 82,5 хил. барела дневно и 83,5 хил. барела дневно. В основата на преразглеждането са по-високите количества руски суров петрол и пускането в експлоатация на нов рафинерен капацитет, се посочва още в доклада.

От МАЕ уточняват още, че в условията на търговия в диапазона фючърсите на ICE за сорта Брент се понижиха с 1 долар за барел на месечна база през юни до 75 долара за барел, тъй като ястребовите политики на централните банки продължиха да оказват влияние върху настроенията на инвеститорите. Допълнителните доброволни съкращения от страна на някои членове на ОПЕК и по-слабият щатски долар не успяха да разсеят мрачната макросреда. Азиатският бенчмарк за суров петрол в Дубай се представи по-добре от WTI и Brent, тъй като свитият пазар на суров петрол на изток от Суец контрастираше рязко с комфортно снабдения Атлантически басейн. Към момента на изготвяне на доклада сортът Брент се търгуваше за около 78 USD/барел,  добавят от  МАЕ. 
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ