Програма за 2,14 мрд. лв. помага за връзката между бизнеса и науката в България

Програма за 2,14  мрд. лв. помага за връзката между бизнеса и науката в България

Програма за 2,14 мрд. лв. помага за връзката между бизнеса и науката в България

Европейската комисия е одобрила новата Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет 2,14 млрд. лв. „За първи път в историята на управление на европейски средства в България има специална европейска програма за взаимодействието между бизнеса и науката.

С тези нови над 2 млрд. лв. Министерството на иновациите и растежа /МИР/  ще се стимулира сътрудничество с български и международни компании – малки, средни и големи, с научни и развойни центрове у нас и по света. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов на форум „Наука за бизнес“ в Интер Експо Център в София в четвъртък, съобщиха от ведомството. На изложението учени от БАН представят своите разработки, които биха били полезни за икономиката и фирмите. Сред откритията са съхранение на енергия в батерии и водородните технологии, методи за лечение на автоимунни заболявания и др. 

През втората половина на 2023 година по новата програма ще бъдат отворени три мерки за кандидатстване за около 500 млн. лв. от микро, малки и средни предприятия, както и от големи фирми. По нея ще могат да кандидатстват и висши училища, научноизследователски организации, развойни центрове и институти. По някои от мерките ще бъде допустимо съвместно участие на фирми и научни звена заедно с неправителствени организации, големи предприятия и общини, обяви Савов.

Първата процедура, която ще се обяви за кандидатстване по програмата ще бъде ваучерна схема за подкрепа на малки и средни предприятия в усилията им да внедрят научни разработки в бизнеса си. Ваучерите ще са на обща стойност 50 млн. лв. Кандидатстването ще става от страна на малките и средни предприятия, които чрез ваучерите ще поръчват научни разработки за бизнеса си на университети, развойни центрове и други научни звена по своя преценка.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ