Ръководителите на МВФ и Световната банка с нови предупреждения за глобална рецесия

Ръководителите на МВФ и Световната банка с нови предупреждения за глобална рецесия

Ръководителите на МВФ и Световната банка с нови предупреждения за глобална рецесия

 Ръководителите на Международния валутен фонд и Световната банка предупредиха за нарастващ риск от глобална рецесия, тъй като забавянето на активността в развитите икономики и по-високата инфлация принуждават Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти, добавяйки към дълговия натиск върху развиващите се нации, предаде Блумбърг.

В САЩ - най-голямата икономика в света, пазарът на труда все още е много силен, но губи инерция, защото въздействието на по-високите разходи за заеми „започва да хапе“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в понеделник. Еврозоната се забавя, тъй като цените на природния газ се покачват, а в Китай също се наблюдава по-слаба икономическа активност поради мерките срещу разпространението на COVID-19 и нестабилността в жилищния сектор.

МВФ изчислява, че около една трета от световната икономика ще претърпи поне две последователни тримесечия на свиване през тази и следващата година и че загубената световна икономическа продукция до 2026 г. ще бъде 4 трилиона долара.

В същото време политиците не могат да оставят инфлацията да продължи да расте без никакъв контрол, каза Георгиева на виртуално събитие вчера преди откриване годишните срещи на МВФ и Световната банка. „Ако не направите достатъчно, ние сме в беда“, каза тя.

Тя добави, че фискалната подкрепа трябва да бъде добре насочена, така че да не подхранва инфлацията, и че светът трябва да помогне на нововъзникващите и развиващите се икономики, за да не бъдат засегнати особено силно от затягането на финансовите условия.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас, говорейки заедно с Георгиева, предупреди, че има „реална опасност“ от свиване на глобалната икономика през следващата година. Силата на долара отслабва валутите на развиващите се нации, увеличавайки техния дълг до „обременителни“ нива, каза той.

На събитие по-късно в понеделник Георгиева каза, че според изчисления МВФ има недостиг от 9 милиарда долара в покритието на платежния баланс за страните със средни и ниски доходи.

В широкообхватен разговор с представители на групи на гражданското общество Георгиева каза, че е окуражена от последната дискусия в борда на МВФ за преразглеждане на квотите или актуализиране на дяловете на фонда, за да се даде по-голям глас на нововъзникващите икономики. Този процес трябва да приключи до декември 2023 г. и Георгиева каза, че това е важно за запазване на доверието във фонда.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам