Швеция дава приоритет на борбата с инфлацията пред икономическия растеж

Швеция дава приоритет на борбата с инфлацията пред икономическия растеж

Швеция дава приоритет на борбата с инфлацията пред икономическия растеж

Шведската централна банка (Riksbank) ще даде приоритет на смъкването на инфлацията пред рисковете за икономическия растеж, става ясно от протоколите от последното заседание на финансовата институция, пише Ройтерс.

В края на юни Riksbank прие най-голямото увеличение на лихвите от повече от 20 години, увеличавайки ставката от 025% на 0,75%. Централната банка каза, че очаква лихвите да достигнат ниво от близо 2% в началото на следващата година.

Следващото заседание на регулатора за паричната политика е насрочено за 20 септември.

„Затягането на паричната политика ще бъде приложено, доколкото това е възможно, без да се забавя твърде много икономическата активност и като същевременно се запази финансовата стабилност“, заяви първият заместник-управител на Riksbank Сесилия Скингсли.

„Но ако тези цели влязат в конфликт една с друга, стабилизирането на инфлацията и финансовата стабилност трябва да имат предимство пред икономическата активност“, добави той.

Темпът на растеж на инфлацията, която достигна 30 годишен връх от 7,2% през май, както и нейното широкообхватно въздействие, изненадаха Riksbank, която до февруари очакваше да запази лихвите на ниво от 0,25% до 2024 г.

След като вече направи 180-градусов завой в политиката си, много анализатори смятат, че централната банка може да продължи цикъла на увеличение на лихвите по-дълго от планираното.

На фона на войната в Украйна и продължаващите последици от пандемията от коронавирус, които се очаква да натежат върху икономиката, Riksbank е изправена пред трудната задача овладее инфлацията, без да натиска спирачките на растежа.

Новите данни за инфлацията се очакват на 14 юли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ