И Прошка в деня на Св. Валентин и Трифон Зарезан

И Прошка в деня на Св. Валентин и Трифон Зарезан

И Прошка в деня на Св. Валентин и Трифон Зарезан

Три в едно са празниците на днешния 14 февруари. Тази година един от важните християнски празници - Сирни Заговезни, съвпадна с Денят на влюбените и Трифон Зарезан.

Наричан още Неделя Сиропустна, това е денят, в който по стара българска традиция младите искат прошка от старите. Това е и последният ден преди началото на Великденските пости, в който се яде блажно, но без месо. На трапезата се слагат млечни храни, риба, баница или питка. Извършва се и ритуала „хамкане” с бяла халва с ядки.

До 1968 г., когато в България е въведен Григорианският календар, на 14 февруари се отбелязва друг църковен празник - денят на Свети мъченик Трифон, покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден по традиция се извършва ритуално зарязване на лозите. Въпреки че от десетилетия Трифон Зарезан официално се празнува на 1 февруари, хиляди българи го отбелязват по стар стил днес.

По католическия календар на 14 февруари е Свети Валентин, празнуван като Ден на влюбените. 14 млн. долара ще бъдат похарчени за подаръци тази година в САЩ, прогнозира изследователската организация BIGresearch.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ