Страните с най-висока консумация на алкохол в света

Страните с най-висока консумация на алкохол в света

Страните с най-висока консумация на алкохол в света

В Беларус се пие най-много спрямо всички останали нации по света. 

Това твърди класация на американската изследователска корпорация от щата Делауер 24/7 Wall. St, основана на данни на Световната здравна организация (СЗО) в неин доклад от 2014 г. и на информация други международни и американски институции за изследване на консумацията на спиртни напитки. 

Според авторите, в Беларус се падат средно по 17,5 литра изпит алкохол на човек годишно. 34,7% от смъртните случаи в страната имат връзка с употребата на алкохол – нивото е най-високо за света. Продължителността на живота там е 72,1 години.

Както навсякъде по света, мъжете в Беларус пият повече от жените. Те, обаче пият много повече спрямо представителките на нежния пол в други държави. Икономическото развитие, еманципацията и социалните настроения в обществата са най-често срещаните поводи повод за злоупотребата с алкохола сред жените по света.

Почти всички държави, където се пие най-много, са в Източна Европа, става ясно още от класацията. В списъка има 10 държави и повечето са бивши съветски страни. „Исторически и социални фактори може да обясняват защо в тях се пие толкова”, коментира Том Доналдсън, президент на Националната организация на ембрионалния алкохолен синдром (NOFAS) в САЩ. „В много от тези държави няма ефективни кампании, алармиращи за вредата от злоупотребата с алкохола върху здравето”, отбелязва той.

В глобален план хората на 15 и повече години консумират годишно по около 6,2 литра спиртни напитки, сочат данни на СЗО за 2010 г. Алкохолът е бил причина за смъртта на над 3,3 милиона души по света през 2012 г. Една трета от тези смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови болести и диабет. 17,1% са причинени от инциденти. Различни форми на рак, гастроинтестинални нарушения и преднамерено самонараняване също имат връзка с алкохола.

Най-много, след Беларус, се пие в Молдова – средно по 16,8 литра алкохол годишно, следвана от Литва с 15,4 литра, Руската федерация – 15,1 литра, Румъния  - 14,4 литра, Украйна – 13,9 литра, Андора – 13,8 литра, Унгария – 13,3 литра, Чехия – 13 литра и Словакия – също 13 литра.

Подробни данни за нивото на смъртност, предизвикано от здравни проблеми, провокирани от алкохола, и причините за засилената употреба на алкохол е тези държави, може да прочетете в първоизточника тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ