Вдъхновението да променяш живота

Вдъхновението да променяш живота

„Стратегията – печеля – печелиш е основата на личностното предводителство." Сивън Кови

 

При една обикновена ретроспекция на живота ни, повечето значими неща, които сме постигнали са били винаги изпитания, поставящи ни в конкурентна среда. Това е обичайното житейско състояние, в което винаги доказваме себе си.

  Въпросът, обаче е на каква основа се гради конкуренцията.

 Идеята, кой е по- безпогрешен, кой усвоява материята по-бързо и по-точно, винаги е била заложена в критериите за оценка на качествата ни, още от детските ни години в училище.

 По-малко грешки, по- точни отговори – отлични резултати. Това изгражда и създава конкурентната среда, не на принципите на приложимата креативност, а на основата на възможността да се впишем в зададените рамки. Вярно е, че тези критерии опредлят изграждането на много качества, но и създават условия за  мисленето - аз печеля, ти губиш. Карат ни да се сравяваме с дугите и да търсим оценка на собствените си качества, спрямо тях.

В детската възраст това те кара да мислиш, че си стойностен само, ако в сравнение с останалите си по- добър. И ако от това зависи обичта на родителите или одобрението на

приятелите, вече си изградил мисленето "Аз печеля – Ти губиш".

Това са само малка част от от елементите на този тип мислене, на който ни обръща внимание Стивън Кови, основател на Кови Лидършип-център и един от водещите преподаватели по личностно развитие. Според него стратегията ПЕЧЕЛЯ- ПЕЧЕЛИШ  включва качества, като съвест, силен характер, зрелост, дори нагласата за изобилие.

Характер: Изградената ценностна система, реалните представи за добро и зло, са в основата на това кои действително сме ние. Спазваме ли обещанията към себе си и останалите? Некоректността обезсмисля взаимоотношенията, губи доверие и поставя значимите за нас хора в състояние на съмнение и напрежение. Имаме ли ясна представа какви са целите ни и кои са правилните начини да  ги постигнем? Хаотичното лутане и липсата на ясна цел, отсъствието на  целеустременост, ни правят не плуващи , а носещи се по течението.

Зрелостта, казва Кови,е балансът между куража и зачитането. Способността да изразим и защитим позицията си, като при това оставим пространство за мнението на останалите и подходим с уважение към него. За това се изисква голяма доза лична увереност и противно на очакванията, е нужна добра самооценка. Зачитането на личността

на другите е въпрос на личностностно израстване и способност да виждаме нещата от друга гледна точка. Балансът между себеотстояването и уважението към  другите, е в основата на зрелостта .

Нагласата на изобилието: вътрешната нагласа за изобилие, за възможността всеки да постига успех въз основа на възможности, креативност и идеи. Тези хора са способни да споделят успехи, признания, постижения. Те са екипни играчи и в същото време креативни личности. Достатъчно уверени в собствените си възможности и способни да признаят успеха на останалите.

Резултатът от това мислене е успешен ако почива на взаимно доверие. То позволява откритото излагане на идеи, изслушването на другата гледна точка и търсенето на общото синергично решение, което ще донесе успех за екипа.

 В подходите на мениджмънта процесът включва няколко етапа :

1. Идентификация на проблема и търсене на решение.

2. Определяне на ключови въпроси

3. Определяне на конкретни цели и резултати

4. Подбор на ресурси

5. Разпределяне на задачи

6. Търсене на допълнителни, алтернативни решения

 Да се постигне такъв начин на мислене в разнородна среда от хора с различни нагласи и различно виждане за света, е много трудно. Това изисква познаване на екипа, специален подход към всеки негов член и много доверие, което е в основата на всяко действие.

Стратегията  Печеля- Печелиш е начин на мислене, особена форма на взаимоотношения и преди всичко, отборна игра! Тя не обезличава играчите и не намалява ярката им индивидуалност. Тя дава възможност да си победител, докато постигаш по- добри решения и по- добър живот за себе си и другите. Всичко това изисква съзнателен подход и целенасочени действия. Защото, както казва Хенри Торо: "Няма по-вдъхновяващо нещо от безспорната способност на човек, да променя живота си чрез съзнателни усилия“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ