Как да се подготвим за следващата финансова криза

Как да се подготвим за следващата финансова криза

Още не са отминали съвсем негативните ефекти от последната световната финансова криза, а много експерти вече вещаят нова. Аз нямам кристална топка и не мога да предвидя дали и какво ще се случи в близките години, но ще ви дам няколко съвета как да подготвите вашите лични финанси за евентуален нов икономически спад.

1. Запазете спокойствие

За начало, върховете и спадовете в една икономика са нещо съвсем нормално и се наричат икономически (или бизнес) цикли. Последния драстичен спад, започнал в САЩ през 2007 година, нанесе сериозни щети на много икономики по света и се отрази на всеки един от нас. Много хора останаха без работа поради спад в дейността на фирмите, в които работят, а на други заплатите бяха намалени. Предприемачите пострадаха най-сериозно и много от тях фалираха още в началото на кризата, неспособни да се приспособят към новите пазарни реалности.

Каквото и да се случи, основните принципи за управлението на вашите пари остават същите, като спазването им става още по-важно. Продължавайте да изготвяте месечните си бюджети, да погасявате усилено кредитите си, да спестявате част от дохода си и да инвестирате. Ако нямате авариен фонд, който да покрие разходите ви за 3 до 6 месеца, сега е моментът да го направите и да превърнете това в абсолютен приоритет. Поемете въздух и преминете към следващия съвет. 

2. Инвестирайте дългосрочно

Едно от първите неща, които трябва да знаем, когато започнем да инвестираме е, че всяка инвестиция е свързана с риск да загубим част или всички вложени пари. Няма 100% сигурна инвестиция. Дори да съществува някъде такава, нейната доходност ще е 0%. Зависимостта между очакваната доходност и поетия риск е винаги правопропорционална, т.е. колкото по-висока доходност искаме от даден актив, толкова по-голям е рискът за нас.

Но как да намалим риска си от загуба? Основният начин, който се прилага от инвеститори като Уорън Бъфет, е дългосрочното инвестиране с хоризонт над 5 години. Това не е просто суха теория, а факт, който се доказва и от статистиката.

Ако вземем най-популярният индекс S&P 500, който обхваща 500-те най-големи компании в САЩ, ще видим, че за последните 100 години средногодишната му доходност е около 10%. Да не забравяме, че този период обхваща много сериозни финансови кризи, като Голямата депресия, Азиатската криза, Петролната криза и последната от 2007 година.

Има нещо още по-интересно, свързано с този индекс. Ако сме късметлии и сме инвестирали в най-добрата година от този 100-годишен период, ние ще сме реализирали 61% годишна доходност. Но, ако сме избрали най-лошата, нашата загуба ще е 43% на годишна база. Аз поне не искам да губя половината от парите си, а вие?

Ако сме избрали да инвестираме за период от 20 години обаче, нещата са съвсем различни. При условие, че сме уцелили най-добрите 20 години от 100-годишния период,

нашата средногодишна доходност ще е близо 18%. Сега да видим какво се случва в най-лошия възможен вариант – да изберем периода с най-ниска средна доходност. Дори при него средно на година ще сме реализирали близо 7% печалба, което изобщо не е лошо при лихви по депозитите под 1%, нали?

3.Изберете правилната инвестиционна стратегия

Една от най-добрите стратегии, която може да прилагате по време на криза (или ако очакваме такава) е осредняването на позиции (или по-точно на техните цени). Това означава да инвестирате една и съща сума всеки месец (например 150 лева), като закупувате дялове от една и съща инвестиция.

Например, решили сте, че акция А е актива, който ще ви донесе най-голяма възвращаемост. Нейната цена е 1.00 лев и вие си купувате 150 акции. Ако следващия месец, цената се повиши до 1.50 вие ще си купите по-малко акции (100), но на по-висока цена. Обратното също важи – ако цената падне до 0.50 лева, то вие ще придобиете 300 акции за вашите 150 лева.

Идеята на тази стратегия е с добавянето на новите дялове от дадена инвестиция да осреднявате общата цена, като това ще ви позволи да реализирате по-висока печалба в растящ пазар, или да минимизирате загубите си в падащ пазар.

Този метод на инвестиране не е сложен и може да се приложи дори от начинаещ инвеститор. Най-важното условие при него е дисциплината, т.е. да спазваш правилата без да влагаш емоции в това. Това означава да инвестираш всеки месец (без изключение) една и съща сума. Прилагам тази стратегия от доста години и досега ми е носила само успех.

4. Време е за покупки

Ние възприемаме кризите като нещо лошо, от което всички губят, но това съвсем не е така. Спадовете в икономиката са чудесен момент да се сдобиете с нещо стойностно на ниска цена. Свиването на потреблението и производството в тези периоди водят до понижаване на цените на много активи.

Ние видяхме този сценарий най-вече при цените на недвижимите имоти. Тяхната стойност падна с между 30 и 40% само за няколко години и все още не може да се възстанови. Ако погледнете графиките на компаниите, чиито акции се търгуват на борсата, ще видите, че спадът при част от тях е със стотици процента.

Сега е моментът да инвестирате в подценени активи и да се сдобиете с инвестиция, която ще възстанови стойността си в следващите години.

5. Нов източник на доходи

В началото споменах, че вследствие на последната финансова криза, много хора изгубиха работата или бизнеса си. Едно такова събитие може да се отрази катастрофално на всеки един от нас и особено на нашите финанси. Освен да накараме парите да работят за нас като ги инвестираме умно, е добре да помислим за още един източник на доходи, който да ни позволи да спестяваме повече и да разчитаме на него, ако основният ни вече го няма. 

В ерата на интернет и споделената информация е по-лесно от всякога да изкарваме допълнителни средства. Има много платформи, на който може да изградим безплатно нашия онлайн магазин и да продаваме продукти, които сами произвеждаме или купуваме от друго място. Ако имате опит и знания в конкретна сфера, може да предлагате услугите си на хора, които имат нужда да решат проблемите си. Възможностите са наистина безгранични.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ