Как да се подготвим за следващата финансова криза

Как да се подготвим за следващата финансова криза

Как да се подготвим за следващата финансова криза

Още не са отминали съвсем негативните ефекти от последната световната финансова криза, а много експерти вече вещаят нова. Аз нямам кристална топка и не мога да предвидя дали и какво ще се случи в близките години, но ще ви дам няколко съвета как да подготвите вашите лични финанси за евентуален нов икономически спад.

1. Запазете спокойствие

За начало, върховете и спадовете в една икономика са нещо съвсем нормално и се наричат икономически (или бизнес) цикли. Последния драстичен спад, започнал в САЩ през 2007 година, нанесе сериозни щети на много икономики по света и се отрази на всеки един от нас. Много хора останаха без работа поради спад в дейността на фирмите, в които работят, а на други заплатите бяха намалени. Предприемачите пострадаха най-сериозно и много от тях фалираха още в началото на кризата, неспособни да се приспособят към новите пазарни реалности.

Каквото и да се случи, основните принципи за управлението на вашите пари остават същите, като спазването им става още по-важно. Продължавайте да изготвяте месечните си бюджети, да погасявате усилено кредитите си, да спестявате част от дохода си и да инвестирате. Ако нямате авариен фонд, който да покрие разходите ви за 3 до 6 месеца, сега е моментът да го направите и да превърнете това в абсолютен приоритет. Поемете въздух и преминете към следващия съвет. 

2. Инвестирайте дългосрочно

Едно от първите неща, които трябва да знаем, когато започнем да инвестираме е, че всяка инвестиция е свързана с риск да загубим част или всички вложени пари. Няма 100% сигурна инвестиция. Дори да съществува някъде такава, нейната доходност ще е 0%. Зависимостта между очакваната доходност и поетия риск е винаги правопропорционална, т.е. колкото по-висока доходност искаме от даден актив, толкова по-голям е рискът за нас.

Но как да намалим риска си от загуба? Основният начин, който се прилага от инвеститори като Уорън Бъфет, е дългосрочното инвестиране с хоризонт над 5 години. Това не е просто суха теория, а факт, който се доказва и от статистиката.

Ако вземем най-популярният индекс S&P 500, който обхваща 500-те най-големи компании в САЩ, ще видим, че за последните 100 години средногодишната му доходност е около 10%. Да не забравяме, че този период обхваща много сериозни финансови кризи, като Голямата депресия, Азиатската криза, Петролната криза и последната от 2007 година.

Има нещо още по-интересно, свързано с този индекс. Ако сме късметлии и сме инвестирали в най-добрата година от този 100-годишен период, ние ще сме реализирали 61% годишна доходност. Но, ако сме избрали най-лошата, нашата загуба ще е 43% на годишна база. Аз поне не искам да губя половината от парите си, а вие?

Ако сме избрали да инвестираме за период от 20 години обаче, нещата са съвсем различни. При условие, че сме уцелили най-добрите 20 години от 100-годишния период,

нашата средногодишна доходност ще е близо 18%. Сега да видим какво се случва в най-лошия възможен вариант – да изберем периода с най-ниска средна доходност. Дори при него средно на година ще сме реализирали близо 7% печалба, което изобщо не е лошо при лихви по депозитите под 1%, нали?

3.Изберете правилната инвестиционна стратегия

Една от най-добрите стратегии, която може да прилагате по време на криза (или ако очакваме такава) е осредняването на позиции (или по-точно на техните цени). Това означава да инвестирате една и съща сума всеки месец (например 150 лева), като закупувате дялове от една и съща инвестиция.

Например, решили сте, че акция А е актива, който ще ви донесе най-голяма възвращаемост. Нейната цена е 1.00 лев и вие си купувате 150 акции. Ако следващия месец, цената се повиши до 1.50 вие ще си купите по-малко акции (100), но на по-висока цена. Обратното също важи – ако цената падне до 0.50 лева, то вие ще придобиете 300 акции за вашите 150 лева.

Идеята на тази стратегия е с добавянето на новите дялове от дадена инвестиция да осреднявате общата цена, като това ще ви позволи да реализирате по-висока печалба в растящ пазар, или да минимизирате загубите си в падащ пазар.

Този метод на инвестиране не е сложен и може да се приложи дори от начинаещ инвеститор. Най-важното условие при него е дисциплината, т.е. да спазваш правилата без да влагаш емоции в това. Това означава да инвестираш всеки месец (без изключение) една и съща сума. Прилагам тази стратегия от доста години и досега ми е носила само успех.

4. Време е за покупки

Ние възприемаме кризите като нещо лошо, от което всички губят, но това съвсем не е така. Спадовете в икономиката са чудесен момент да се сдобиете с нещо стойностно на ниска цена. Свиването на потреблението и производството в тези периоди водят до понижаване на цените на много активи.

Ние видяхме този сценарий най-вече при цените на недвижимите имоти. Тяхната стойност падна с между 30 и 40% само за няколко години и все още не може да се възстанови. Ако погледнете графиките на компаниите, чиито акции се търгуват на борсата, ще видите, че спадът при част от тях е със стотици процента.

Сега е моментът да инвестирате в подценени активи и да се сдобиете с инвестиция, която ще възстанови стойността си в следващите години.

5. Нов източник на доходи

В началото споменах, че вследствие на последната финансова криза, много хора изгубиха работата или бизнеса си. Едно такова събитие може да се отрази катастрофално на всеки един от нас и особено на нашите финанси. Освен да накараме парите да работят за нас като ги инвестираме умно, е добре да помислим за още един източник на доходи, който да ни позволи да спестяваме повече и да разчитаме на него, ако основният ни вече го няма. 

В ерата на интернет и споделената информация е по-лесно от всякога да изкарваме допълнителни средства. Има много платформи, на който може да изградим безплатно нашия онлайн магазин и да продаваме продукти, които сами произвеждаме или купуваме от друго място. Ако имате опит и знания в конкретна сфера, може да предлагате услугите си на хора, които имат нужда да решат проблемите си. Възможностите са наистина безгранични.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ