Коленичих пред Майка Тереза за интервю

Коленичих пред Майка Тереза за интервю

- Г-н Сантуш, освен популярен писател, вие сте и журналист с впечатляваща кариера. Коя е най-интересната история в работата ви като репортер?

- Не мога да кажа, че има една, най-интересна. Попадал съм на много различни места. Имам военни репортажи. Преживявал съм забавни случки. Правил съм интервю с много, интересни личности.

- Тогава ни разкажете някоя от забавните истории.

- Още в началото на кариерата си като репортер се озовах в Макао, Китай. Получих спешна поръчка от моя шеф: „Майка Тереза е в Макао. На всяка цена трябва да я намериш и да я интервюираш!”

Излязох и започнах да я търся. След дълги и безуспешни опити да я открия, накрая научих, че се готви да отпътува. И веднага отидох на летището. Но там - ново препятствие. Тя беше в международната зона, където не можех да вляза, защото нямах паспорт. Отделно, наоколо беше пълно с охрана. Имаше охранители и тя беше в международната зона. С риск да ме арестуват, реших да прескоча загражденията. И...стигнах до нея. Приближих се и казах: „Майко Тереза, много бих искал да ви интервюирам!” А тя ме погледна и просто отвърна: „Бог да те благослови, сине мой!” И тръгна да си ходи. Аз изпаднах в шок. Бързо отидох до един португалски отец, който също беше там и почти отчаяно му се примолих „Отче, ще ме уволнят, ако не интервюирам Майка Тереза! Може ли да ми помогнете? В името на Всевишния!”. Той ме погледна. Видя ме колко съм отчаян и отиде да говори с Майка Тереза. Успя да я убеди да ми даде интервю и ме вкара в стаята, където беше и тя.

Жената беше толкова мъничка. (Писателят е висок над 1.85 м - бел. ред.) Зачудих се по какъв начин да я интервюирам. Трябваше да падна на колене пред нея, защото в стаята, в която бяхме, нямаше столове. Иначе щеше да бъде абсурдно. Така, коленичил пред нея, аз я попитах: „Майко Тереза, вие прекарахте три дни в Макао. Какво мислите за Макао?”. И тя отговори: „Ами, мисля, че с малко любов и състрадание можем да направим света по-добър.”. Казах й „Да, да, разбира се, но вие какво мислите за Макао?”. А тя: „Ами, мисля, че с малко любов и състрадание можем да направим света по-добър”. И това беше цялото интервю с нея.

 - Споменахте, че имате опит и като военен репортер? Кое е най-опасното място, на което сте попадали?

 - Може би, най-опасно беше в Източен Тимор през 1999 г. Понякога, по време на война, нещата изглеждат много опасни, но не са чак толкова. На някои места има много шум, престрелки, но не е толкова ужасно. На други места е много тихо и в същото време, изключително опасно. В Източен Тимор беше така. Не чуваш стрелба, няма огън, но знаеш, че има убийци с ятагани, които ликвидират за секунди най-вече чужденците и чуждестранните журналисти.

Индонезийците тогава преследваха независимите граждани на другите държави в Източен Тимор и португалците като мен. Това беше много особена и измамна ситуация. Те атакуваха в гръб хората, яхнали мотоциклети и съсичаха жертвите си си със своите свръх остри ятагани. Прелитаха с бърза скорост и ликвидираха чуждестранните журналисти. Виждал съм такава екзекуция, дори я филмирахме. Много беше тихо там, много спокойно, а страшно опасно! Ако отидеш в Багдад например, там ще видиш големи взривове, шумни атентати, които разтърсват земята. В Източен Тимор смъртта идваше внезапно и тихо.

 - Вие сте човек, богат на впечатления от различни места и хора. Кой е най-интересният човек, когото сте интервюирали?

 - Не мога да избера един. Разговарял съм с много, наистина интересни хора в живота си. Може би най-интересните сред тях са писателите, защото те прекарват голяма част от времето си, откривайки нови светове. Те мислят много за живота, за света. Затова, могат да ви дадат отговори, които не очаквате. Когато интервюираш политик например, почти винаги знаеш предварително какво ще ти отговори. А когато питаш нещо писател, винаги е интересно и изненадващо.

 - С кои от големите съвременни писатели сте имали възможност да разговаряте?

 - Ами, с Дан Браун, Паулу Коелю, Исабел Алиенде, Умерто Еко, Иън Макюън. Много от тях са земни хора и същевременно с уникално мислене.

 ------------------------------------------------------------------------------------

 Визитка

Жозе Родригеш душ Сантуш е португалски писател, университетски преподавател в Новия университет на Лисабон и журналист. В кариерата си на репортер е отразявал повече от 10 военни конфликта в света. Работил е за BBC, CNN, бил е водещ в португалската национална телевизия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ