Какво предстои на Навални да разбере

Какво предстои на Навални да разбере

Какво предстои на Навални да разбере

Четох тежката изповед на Навални от затвора. В нея той поименно посочва лицата, които са пропилели шанса на Русия да стане нормална демокрация през 90-те - т.н. демократичен елит на Елцин. И се надява, че Русия отново ще има шанс и този път не бива да го пропилява - поучавайки се от грешките на 90-те.

Най-важната грешка ?

Че този демократичен елит е предотвратил създаването на независим съд. Ако имаше независима съдебна система - смята Навални, както и у нас - нямаше да се случи идването на Путин на власт. Защото е нямало да се налага да бъде качван на власт, за да пази от съдебно преследване натрупаните богатства на Елцин и неговия кръг.
Виждаме и тук в колко много аспекти развитието на събитията в Русия е същото като у нас. Или обратно. Сключената сделка между Желев и Луканов след изборите за ВНС направи не само Желев президент, но и Луканов - баща на криминалния преход у нас. И как инсталираната фигура на главния прокурор в Конституцията опази натрупания по криминален начин първоначален капитал, който след това бе изпран в приватизацията. Всъщност единствено членството в ЕС и НАТО ни предпази от съдбата на Малая Россия. 
Но Навални все още не се е отърсил от своя наивитет, мислейки, че Русия може да изгради стабилна безкомпромисна демокрация без критична маса от демократи. Тя се създава още в училищата с гражданско възпитание; в университетите, където се утвърждават демократичните ценности; в икономиката, където се защитава свободната и честна конкуренция; в създаването на достатъчно голяма средна класа, която е непримирима към нарушаването на законите и се обединява за граждански каузи. Но най-вече от държава, чиято непоколебима и най-важна ценност е върховенството на правото, а не на текущия вожд.
Знае се, че Елцин имаше американски съветници като проф. Джефри Сакс, които го съветваха за бързия преход от командната икономика на комунизма към пазарната на капитализма. И въпреки че в САЩ се отчита, че малко от съветите са приложени точно на практика, а само в частта, която е била удобна за бързото забогатяване на кръговете около Егор Гайдар и Анатолий Чубайс (б.р. и двамата от близкото политическо обкръжение на Елцин), все пак основният установен проблем на техния и нашия преход е невъзможността да се изгради демократичен капитализъм без демократични институции. 
Без тях, капитализмът става приятелски, бандитски и олигархичен. А той се погрижва за такава съдебна система и медийна среда, която да пази, а не да заплашва откраднатия капитал. От друга страна, демократичен капитализъм без развита пазарна икономика, която да създаде силна средна класа, защитаваща демокрацията е невъзможен. 
Затова единственият вариант за справедлив преход е завземане на политическата власт от демократи и приватизация, която създава максимален брой частни собственици. Както направиха Чехия (най-богатата днес страна от бившия източен блок) и Полша (с шоковата терапия на светкавична приватизация - с цел не събиране на пари в бюджета, както у нас, а бързо създаване на средна класа).

България изтегли тройна къса клечка

Веднъж стана единствената страна в Източна Европа, в която през 1990 година нямаше реална смяна на политическата власт. Дори в  Русия и Румъния, където бившите комунисти запазиха властта имаше нагласа за бърз преход към западен капитализъм. А у нас тази нагласа дойде чак през 1997 г. с идване на власт на ОДС.
Втората къса клечка е именно съпротивата на бившия  комунистически елит, който през три правителства - на Луканов, Беров и Виденов - успя толкова да влоши икономиката с източването на държавните предприятия в подготовка за истинската приватизация, че прокуди в емиграция най-дейната и предприемаческа част от населението.
И третата клечка - че реформите почнаха толкова късно, а приватизацията се осъществи от толкова малък брой хора (споменете си измамата с боновата приватизация), че бе предотвратена възможността за създаване на голяма средна класа, която да е гръбнак на демокрацията.
Чак когато средните доходи на населението минат 12 000 щатски долара годишно - както вече настъпва моментът у нас - започват предпоставките за реална демокрация от западен тип. Затова и чак сега се появиха партии, които искат не просто край на комунизма и капитализъм с пазарна икономика, а либерална демокрация с върховенство на правото - макар и у нас все още да не е достигната критичната маса от средна класа и респективно демократи, които да я защитават.
Ето това Навални предстои да разбере.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември