Украйна няма време за губене: САЩ бързат да подготвят Киев за пролетна офанзива

Украйна няма време за губене: САЩ бързат да подготвят Киев за пролетна офанзива

Украйна няма време за губене: САЩ бързат да подготвят Киев за пролетна офанзива

Вашингтон е все по-загрижен за намаляващите доставки на амуниции и противовъздушни системи към Украйна

Американските военни бързат с доставките на техника за бойното поле и тренират украинските сили с бързи темпове преди голяма офанзива срещу руските сили, която се очаква до края на пролетта, пише в свой анализ Poltico.

Министърът на отбраната Лойд Остин изрази мнението си за неотложността на тези процеси. Това стана в сряда, след виртуална среща на многонационалната контактна група по отбраната на Украйна „Украйна няма време за губене“, предупреди Остин. „Трябва да изпълним бързо и изцяло обещаните ангажименти“, подчерта той. „Това включва предоставяне на нашата техника за бойното поле и гарантиране, че украинските войници ще получат обучението, резервните части и поддръжката, от която се нуждаят, за да използват тези нови системи, възможно най-скоро“, добави военният министър на САЩ.

С наближаването на пролетта официалните лица в САЩ са все по-загрижени за намаляващите доставки на боеприпаси за Украйна, техника за противовъздушна отбрана и наличие на опитни войници. Москва и Киев продължават да хвърлят жива сила в битката за град в югоизточната част на страната /Бахмут, б.ред./, който САЩ не смятат за стратегически важен. Но Пентагонът казва, че независимо от стратегията на Киев на бойното поле, САЩ искат украинските войници да имат оръжията, от които се нуждаят, за да продължат да се бият.

Русия прекара месеци в нанасяне на удари върху страната с ракети, опитвайки се не само да причини разрушения, но и да изчерпа запасите на противовъздушната отбрана на Украйна. Украински войници разказват за остър недостиг на основни боеприпаси, включително минохвъргачки и артилерийски снаряди. А

повече от 100 000 украински военнослужещи са загинали в продължилата година война,

изчисляват американски служители. Сред загиналите има и твърде опитни войници. Много от тези загуби се случват в Бахмут, където и двете страни понасят огромни жертви. Русия изпрати там наемната група „Вагнер“ и обсажда чрез нея югоизточния град в продължение на девет месеца, като го превръща методично в руини. Украинските сили оказаха отпор на натиска, като президентът Володимир Зеленски настоя, че защитата на Бахмут е ключова за опазването на други източни градове.

„Руснаците очевидно искат да продължат напред към границите на Донецк чак на запад, но за да направят това, те трябва да овладеят Бахмут и пътната мрежа, която минава покрай него“, каза Дара Масикот, старши политически изследовател в института RAND.

Но министрът на отбраната Остин наскоро каза пред медиите, че Бахмут има „по-скоро символична, отколкото стратегическа и оперативна стойност“.

Така че вместо Бахмут, американските служители са по-фокусирани върху подготовката на Украйна за голяма пролетна офанзива за връщане на територия, като се очаква тя да започне през май. Стотици западни танкове и бронирани машини, включително за първи път и осем бронирани машини, които могат да издигат мостове и да позволяват на войските да пресичат реки, са на път към Украйна за офанзивата. САЩ и

европейските партньори също изпращат огромни количества боеприпаси и 155-милиметрови снаряди,

които Украйна определи като най-спешната си нужда. Пакетите от помощ на САЩ „отпреди четири или пет месеца са насочени към това, от което Украйна се нуждае за тази контраофанзива“, каза анонимен американски служител. Докато официалните лица на САЩ внимават да не изглежда, че съветват Киев как да води войната, лидерите на Пентагона заявиха в сряда, че предоставеното оборудване и обучение ще позволят на Украйна да спечели войната - където и когато реши да го направи.

„Полагат се значителни текущи усилия за изграждане на украинската армия по отношение на оборудване, боеприпаси и обучение в различни страни, за да се даде възможност на Украйна да се защитава“, каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете ген. Марк Мили.

„Увеличеният украински капацитет ще позволи на украинското ръководство да разработи и изпълни различни варианти в бъдеще, за да постигне целите си и да доведе тази война до успешен край“, каза Мили.

Повече от 600 украинци през февруари завършиха петседмична програма за обучение в Германия, която включваше основни умения като стрелба, заедно с медицинско обучение и инструкции за маневри с комбинирани въоръжения и с произведени в САЩ бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker. Тези сили вече са отново на бойното поле, а втора група от стотици войници сега преминава обучение през програмата.

Далеч от камерите,

официални лица на САЩ притискат Киев да запази артилерийски снаряди и да стреля по по-прецизен начин

Това е особено тревожно в Бахмут, където и двете страни изразходват боеприпасите с бързи темпове. В допълнение към изпращането на оръжия и обучението, висши американски генерали бяха домакини на украински военни във Висбаден, Германия този месец. Там проведоха набор от тактически и стратегически упражнения, за да помогнат на Киев да започне следващата фаза на войната.

Президентът Джо Байдън миналия месец изключи възможността за изпращане на изтребители F-16, а високопоставени служители на САЩ многократно са казвали, че самолетите не са в плановете в момента. Но служители работят по други начини за укрепване на украинските военновъздушни сили, включително опити за монтиране на усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег на своите МиГ-29 и оценка на уменията на украинските пилоти.

Двама украински пилоти наскоро завършиха курс в база на Националната въздушна гвардия в Тусон, Аризона, за американски военни инструктори. Програмата включваше симулаторни полети, но пилотите не летяха в американски самолети, казаха служители. Колкото и бързо Украйна да изчерпва боеприпасите се, загубите на Русия в хора и оборудване са още по-сериозни, което принуждава Москва да се обърне към държави като Иран за допълнителни оръжия.

„Русия остава изолирана, нейните военни запаси бързо се изчерпват, войниците са деморализирани,

необучени, немотивирани наборници и тяхното ръководство ги проваля“, каза ген. Мили. Публично висши служители казват, че от Зеленски зависи кога и къде да започне новтаа офанзива - дали да остане в Бахмут или да препозиционира силите си.

„Президентът Зеленски води тази битка и той ще отправя призиви кое е важно и кое не“, каза Остин. „ Киев все още не е определил стратегия, казаха американски служители, но по същество има две възможности - да се придвижи на юг през Херсон към Крим или да се придвижи на изток от северната си позиция и след това на юг, прекъсвайки руските сухопътни връзки. Първият вариант не е реалистичен, казаха официални лица, тъй като Русия се е окопала в отбрана от източната страна на река Днепър, а Украйна няма жива сила за успешна форсираща операция срещу такъв вид сила. Второто е по-вероятно, казват източниците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ