Amazon е на загуба за второ поредно тримесечие

Amazon е на загуба за второ поредно тримесечие

Amazon е на загуба за второ поредно тримесечие

Американската компания Amazon отчете втора поредна тримесечна загуба, но по-добрите от очакваното финансови резултати тласнаха акциите й с 12,02% нагоре в следборсовата търговия, предаде в. „Гардиън“.

Продажбите на компанията за трите месеца, завършили през юни, се увеличиха със 7% до 121 млрд.. долара в сравнение със 113,1 милиарда долара през второто тримесечие на 2021 г. Увеличението бележи един от най-бавните периоди на растеж за Amazon в нейната история, но беше по-добро от очакваното.

В същото време компанията регистрира тримесечна загуба от 2 млрд. долара в сравнение с печалба от 7,8 млрд. долара за същия период на предходната година. Amazon отчете загуба от 3,8 млрд. долара през първото тримесечие на 2022 г. Голяма част от тази загуба се дължи на инвестицията й в изпитващия затруднения производител на електрически превозни средства. Rivian Automotive.

През април, когато Amazon представи последния си тримесечен отчет, цената на акциите на компанията падна рязко, след като обяви първата си загуба от 2015 г. и каза, че продажбите са се забавили. Този път главният изпълнителен директор на Amazon, Анди Джаси, беше по-оптимистичен.

„Въпреки продължаващия инфлационен натиск по отношение на разходите за гориво, енергия и транспорт, ние постигаме напредък по отношение на по-контролируемите разходи, които посочихме през последното тримесечие, особено подобрявайки производителността на нашата мрежа за изпълнение“, каза Джаси

Онлайн магазините на компанията отчитат спад от 4% за тримесечието, тъй като заедно с други търговци на дребно се борят със забавящото се потребителско търсене и по-високите разходи. Amazon беше един от най-големите печеливши в разгара на пандемията от коронавирус, когато купувачите се пренесоха онлайн. Но сега компанията заяви, че се е разширила твърде агресивно по време на пандемията.

Подразделението за облачни услуги Amazon Web Services  продължава да се представя добре, отчитайки приходи от 19,7 млрд. долара за тримесечието, което е над прогнозите.

Компанията очаква приходи между 125 и 130 млрд. долара през третото тримесечие, които биха се равнявали на ръст от съответно 13 до 17 процента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ