Японска компания вдига заплатите на служителите с до 40%

Японска компания вдига заплатите на служителите с до 40%

Японска компания вдига заплатите на служителите с до 40%

Fast Retailing – компанията майка на модната верига Uniqlo, заяви, че ще увеличи заплатите на служителите в Япония с цели 40%, предаде Ройтерс.

Новината бе приета като знак, че най-ниските заплати в Япония може би започват да се повишават след десетилетия на дефлация и съкращаване на разходите.

Ходът на модният гигант вероятно ще засили фокуса върху заплащането на работниците преди годишните пролетни трудови преговори, въпреки че изглежда малко вероятно останалата част от японския бизнес да осигури увеличения в същия мащаб.

Премиерът Фумио Кишида многократно е призовавал компаниите да увеличат заплатите - молба, която придоби спешност, тъй като цените в страната скочиха.

Лошото състояние на заплащането се е превърнало в най-големия проблем за третата по големина икономика в света. В доларово изражение средното годишно заплащане в Япония е било 39 711 долара през 2021 г., доста под средното за ОИСР от 51 607 долара, като то почти не се е променило от началото на 90-те години.

„Като оставим настрана Fast Retailing, имаше редица компании, които до миналата година значително увеличиха темповете си на увеличение на заплатите. Това е положителен фактор за японската икономика“, каза Таро Сайто, изпълнителен изследовател в NLI Research Institute.

Все пак той предупреди, че случаят на Fast Retailing е пример за една компания, която разполага с необходимите средства, за да си позволи рязко увеличение, и че това не може да се каже за много други японски компании.

Ходът на Fast Retailing отбеляза първия път от поне 20 години, когато компанията, която управлява повече от 3500 магазина за дрехи по целия свят, ще преразгледа възнагражденията в цялата си група, каза говорителят Пей Чи Тунг.

Промяната имаше за цел да направи стила на работа и възнаграждението на компанията по-конкурентоспособни в световен мащаб, каза тя, добавяйки, че има „спешна нужда“ да се повиши заплащането в Япония, където то остава ниско в сравнение с операциите на комапнията в чужбина.

От март началните месечни заплати на завършилите университет служители ще бъдат 300 хил. йени (около 2300 щатски долара) на месец. Това е увеличение с 18% спрямо настоящото възнаграждение от 255 хил. йени. Заплатите на мениджърите на магазини ще бъдат увеличени с около 36% до 390 хил. йени на месец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ