ЕК проверява сделката на Amazon с iRobot

ЕК проверява сделката на  Amazon с  iRobot

 Европейската комисия (ЕК) инициира задълбочена проверка на покупката на американския онлайн търговец на дребно Amazon.com Inc. на производителя на потребителски роботи iRobot Corp.

Amazon обяви придобиването за 1,7 милиарда долара на компанията, която произвежда роботизирани прахосмукачки Roomba, през август миналата година в опит да засили позицията си на пазара на умни домове.

„Европейската комисия се опасява, че сделката ще ограничи конкуренцията на пазара на прахосмукачки за роботи и ще позволи на Amazon да засили позициите си в онлайн продажбите“, се казва в изявление на ЕК.

Срокът за извършване на задълбочен дю дилиджънс от европейския регулатор е 15 ноември 2023 г.

Органът за конкуренция и пазари на Великобритания (CMA) одобри сделката миналия месец, заявявайки, че „няма да намали значително конкуренцията“ на пазара на свързани устройства в Обединеното кралство.

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) продължава своя собствен преглед, отбелязва Market Watch. Миналия септември iRobot съобщи, че регулаторът на САЩ официално е изискал документи от двете компании, обосноваващи целите и мотивацията за сделката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ